Teet tilauksia itsellesi.

User icon

Uutiset

Ilmastonmuutos koettelee suomalaisen ruuan turvallisuutta. - Faba

Julkaistu 13.6.2025

Ilmastonmuutos koettelee suomalaisen ruuan turvallisuutta.

Suomalaisen ruokaketjun bioturvallisuus on noussut yhä keskeisemmäksi huolenaiheeksi ilmastonmuutoksen myötä. Lämpimämmät talvet lisäävät bioturvariskejä koko ruokaketjussa. Faba-konsernin käynnistämä Suomen Bioturva Oy aikoo merkittäväksi tekijäksi käytännön bioturvallisuuden vahvistamisessa. Yhtiön palvelut ulottuvat koko elintarvikeketjuun tiloilta kuluttajille saakka.

Faba osk:n toimitusjohtaja Ilkka Pohjamo: “Suomen Bioturva Oy on syntynyt vastauksena kasvaneeseen tarpeeseen. Olemme uusi toimija, jonka taustalla on vuosikymmenien vankka osaaminen. Siinä missä tietoturva suojelee digitaalista maailmaamme, Bioturva varmistaa biologisen ympäristömme turvallisuuden – pellolta pöytään, tuotannosta kuluttajalle.”
Bioturvallisuuden uhat kasvavat kahdesta päätekijästä.

“Suomalainen ruoka on pitkäjännitteisellä viranomaisten, yritysten ja tutkijoiden yhteistyöllä saatu yhdeksi maailman turvallisimmista. Puhtausturvallisuuden vaikeuskerroin on kuitenkin selvästi kasvamassa”, toteaa Suomen Bioturva Oy:n toimitusjohtaja Kalle Leino.

Ilmastonmuutos lisää riskejä: leudot talvet mahdollistavat esimerkiksi jyrsijöiden tehokkaamman lisääntymisen. Suomen yleisin suolistoinfektio, kampylobakteeri, esiintyy yhä pidemmän aikaa vuodesta lämpimien kausien pidentyessä.
Toinen merkittävä tekijä on vahinkojen mittakaavan kasvu. “Elintarvikeketjussa on suuria avainkohtia, joissa jonkun riskin realisoitumisella voi olla valtavia seurauksia. Yksittäinen tautitapaus isossa suomalaisessa emakkosikalassa voi puolen vuoden jälkeen näkyä kotimaisen sianlihan pulana”, Leino varoittaa.

Ruokaketjun bioturvallisuudessa tarvitaan nyt käytännön tekoja. Faba-konserni havahtui tähän kehityskulkuun ja vahvisti osaamistaan hankkimalla tuholaistorjuntaan, suojaamiseen, desinfektiopalveluihin erikoistuneen yrityksen puolitoista
vuotta sitten. Yhtiöllä on käytössään myös Faban eläinlääkäreiden sekä yhteistyökumppani Foodwestin asiantuntijoiden osaaminen. Uuden yhtiön nimi on Suomen Bioturva Oy.
“Bioturvan kilpailuetu on käytännön osaaminen yhdistettynä ruokaketjun asiantuntemukseen.
Nimetty huoltoteknikko mahdollistaa nopean reagoinnin – tunnemme asiakkaat ja löydämme
ratkaisun tilanteisiin tuhoeläimistä mikrobitason ongelmiin saakka”, Leino korostaa. ”Panostamme
tähän. Kaikilta huoltoteknikoiltamme edellytetään esimerkiksi hygieniapassin suorittamista.”

Ajankohtaista

Arkisto

Faba logo
Faba logo