User icon

Uutiset

Muutos kantakirjaukseen: sonneista DNA-näyte genotyypitykseen

Julkaistu 23.4.2024

Kantakirjaohjeistus on muuttunut niin, että jatkossa 1.1.2024 jälkeen syntyneiltä sonneilta vaaditaan genotyypitys ennen kantakirjausta. Tämä tarkoittaa sitä, että sonnista on lähetetty DNA-näyte (kudos, karva, veri) Fabalabiin. Helpointa on käyttää DNA-korvamerkkejä, mutta karva-, TEGO- tai verinäyte toimivat myös. DNA-näyte lähetetään Fabalabiin. Genotyypitys maksaa vajaa 30 euroa (alv 0%). Samalla näytteellä genomiset jalostusarvot saavat vain Ab, Ch, Hf, Li ja Si-rotujen sonnit, jotka kuuluvat emolehmätarkkailuun tai karjaan, joka on hankkinut FabaIndeksi-palvelun käyttöönsä.

Sonnin polveutuminen varmistuu, jos sonnin isän ja/tai emän genotyypitystiedot löytyvät tietokannasta. Joskus genotyypityksen yhteydessä saatetaan havaita ristiriitaisuuksia Nautarekisteriin ilmoitettujen vanhempien sopivuuteen. Niissä tapauksissa, joissa eläimen emä vahvistuu genotyypitystietojen perusteella ja isätieto on ristiriitainen. Kuitenkin tietokannasta löytyvien snp-tietojen perusteella voidaan vahvistaa joku toinen isyys, Fabalab muuttaa isätiedon Nautarekisteriin. Muissa tapauksissa Fabalab ottaa yhteyttä eläimen omistajaan.

Tämän muutoksen myötä siirrytään vaiheittain sellaiseen tilanteeseen, jossa kaikilta kantakirjatuilta sonneilta on genotyypitystiedot polveutumistietokannassa. Jolloin näitä tietoja voidaan käyttää sonnien jälkeläisten isyyksien varmistamiseen.  Muutoksen tavoitteena on vähentää virheellisten tai puutteellisten polveutumisten määrää, mikä on hyvin keskeinen perusta koko jalostustyölle.

Nyt kannattaa ottaa kevään sonnivasikoista genotyypitysnäytteet ja lähettää Fabalabiin.

Lisätietoja:

Eläinaineksen asiantuntijat: katso yhteystiedot www.faba.fi/fi/yhteystiedot

Fabalab, fabalab@faba.fi

Pirkko Taurén, pirkko.tauren@faba.fi

 

post image

Aiheet

Ajankohtaista

Arkisto

Faba logo
Faba logo