User icon

Uutiset

Genomitestiin mukaan uusia tautigeenejä

Julkaistu 19.4.2024

Genomitestiin mukaan uusia tautigeenejä

Genomitestin yhteyteen on liitetty jälleen uusia tautigeenimäärityksiä. Uusina genomitestauksen yhteydessä automaattisesti julkaistaviin tuloksiin on maalis-huhtikuun vaihteessa liitetty BLIRD (holstein), JNS (jersey), PR eli protoporfyria (limousin ja blonde A’quitaine) ja TP eli trombopatia (simmental). Tuloksia on julkaistu takautuvasti jo aikaisemmin genomitestatuille eläimille. Tuloksia pääsee tarkastelemaan Minun Maatilani -palvelun kautta.

Trombopatia- ja protoporfyria-tulosten julkaisu aloitettiin simmental ja limousin roduille jo lihakarjan genomihankkeen aikana. Tuolloin julkaisu tapahtui erillisjärjestelyiden kautta indeksilaskentojen yhteydessä. Jatkossa nämä tulokset julkaistaan automaattisen julkaisun kautta samaan aikaan muiden DNA-tulosten kanssa. Blondeille protoporfyria-tuloksia julkaistaan nyt ensimmäistä kertaa.

 

Lisätietoja tautigeeneistä:

 

BLIRD (Bovine Lymphocyte Intestinal Retention Defect)

  • BLIRD on holsteinilla esiintyvä resessiivinen tautigeeni, joka heikentää ruuansulatuselimistön immuunipuolustusta. Sairaat vasikat ovat alttiimpia suolistotulehduksille ja loisille. Sairaiden vasikoiden kasvu on noin 27 % keskimääräistä heikompaa ja niiden kuolleisuus / karsinta vasikkana on 10 % keskimääräistä yleisempää.
  • BLIRD:n kantajien osuus testatuista eläimistä on tällä hetkellä 7,8 %. Sairaiksi on todettu 0,16 % testatuista eläimistä. Sairaiksi todettujen eläinten omistajiin tullaan ottamaan erikseen yhteyttä.
  • Tuloslyhenteet: LRF (vapaa)/ LRC (kantaja)/ LRS (homotsygootti kantaja, sairas)

 

JNS (Jersey Neuropathy with Splayed Forelimbs)

  • JNS on jerseyllä esiintyvä resessiivinen tautigeeni. Sairaat vasikat syntyvät elossa ja näyttävät terveiltä, mutta niillä esiintyy neurologisia ongelmia, lihasjäykkyyttä pään ja niskan alueella sekä eturaajojen jäykkyyttä ja tunnottomuutta. Vasikat eivät yleensä pysty seisomaan ja ne on lopetettava.
  • Tuloslyhenteet: JNSF (vapaa)/ JNSC (kantaja)/ JNSS (homotsygootti kantaja, sairas)

 

TP (Trombopatia)

  • Trombopatia on simmentalilla esiintyvä resessiivinen tautigeeni, joka aiheuttaa häiriöitä veren hyytymistekijöihin.
  • Tuloslyhenteet: TPF (vapaa)/ TPC (kantaja)/ TPS (homotsygootti kantaja, sairas)

 

PR (Protoporfyria)

  • Protoporfyria on limousin ja blonde d’Aquitaine roduilla esiintyvä resessiivinen tautigeeni, joka aiheuttaa valoyliherkkyyttä. Sairaat eläimet usein välttevät suoraa auringonpaistetta ja niillä voi ilmetä karvattomuutta, haavaumia tai ihottumaa etenkin kohdissa, joissa karvapeite on ohut (selkä, turpa).
  • Tuloslyhenteet: PRF (vapaa)/ PRC (kantaja)/ PRS (homotsygootti kantaja, sairas)

 

Tulokset tullaan lisäämään mahdollisimman pian myös tautigeenien rotukohtaiseen tilastoon. Tilastoja pääsee tarkastelemaan tästä.

 

Genomitestaukseen ja tautigeeneihin liittyvissä kysymyksissä voi ottaa yhteyttä Fabalab-palveluihin.

Fabalab-palvelut
fabalab@faba.fi
puh. 043 825 1003

Aiheet

Ajankohtaista

Arkisto

Faba logo
Faba logo