User icon

Blogi

Edustajistovaalit – asetu ehdolle!  

Julkaistu 9/15/2023

Edustajistovaalit – asetu ehdolle!  

Kevään ja kesän aikana on valmisteltu nyt syksyllä käytäviä Faban edustajistovaaleja. Kuten ennenkin, edustajistoon toivotaan aktiivisia jäseniä, jotka seuraavat ympäröivän maailman kehitystä ja ovat kiinnostuneita Faban toiminnan kehittämisestä.  

Kotieläinjalostus ja siihen liittyvät palvelut ovat Faban toiminnan selkäranka. Niiden lisäksi viime vuosina on panostettu tarvikekauppaan, eläinten terveydenhuoltoon ja tuotantopalveluihin. Kantava ajatus on rakentaa eri toimialoista toisiaan tukeva kokonaisuus.  

Säännöissä ja laissa määrättyjä edustajiston tehtäviä ei ole montaa, mutta ne ovat isoja ja vastuullisia. Rutiinitehtävinä ovat tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen vahvistaminen, budjetin ja toimintasuunnitelman hyväksyminen sekä hallituksen jäsenten valinta. Lisäksi mahdolliset sääntömuutokset tarvitsevat aina edustajiston päätöksen.   

Virallisten tehtäviensä ulkopuolella, edustajisto on Faban hallituksen ja operatiivisen johdon väylä kommunikointiin jäsenten kanssa. Yleensä jäsenillä on matala kynnys ottaa yhteyttä edustajiston jäseneen ja saada sitä kautta äänensä kuulluksi. Useilla edustajiston jäsenillä on lisäksi jokin lisävastuu. Hallinnon tarkkailijat, valmisteleva toimikunta ja puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan tehtävät ovat näköalapaikkoja syvemmälle hallintoon. Jalostuksen vastuupaikoilla jalostusvaliokunnissa ja VikingGeneticsin rotukomiteoissa on myös edustajiston jäseniä mukana.  

Edustajiston jäsenen ei tarvitse olla erityinen jalostuksen asiantuntija tai yritystoiminnan ammattilainen. Perustaidot riittävät. Edustajistokauden aikana järjestetään lyhyitä koulutuksia ja perehdytyksiä, joiden avulla taitojaan voi kerrata ja kehittää. Tärkeimmät edellytykset ovat kiinnostus ja valmius ottaa vastuuta. Ennen kaikkea edustajistoon halutaan erilaisista taustoista tulevia tavallisia omilla aivoillaan ajattelevia ihmisiä.  

Paavo Karhu, Faba osk, hallituksen pj. 

Teksti on julkaistu Faba-lehdessä 3/2023

Ajankohtaista

Kategoriat

Blogi

Arkisto

Faba logo
Faba logo