User icon

Menestystarinat

Nopeutta, joustavuutta  ja helppoutta rehun kuiva-ainepitoisuuden seurantaan

Julkaistu 7/4/2023

Nopeutta, joustavuutta  ja helppoutta rehun kuiva-ainepitoisuuden seurantaan

Junnon tilalla on ruokinta tarkentunut ja helpottunut SCiO Cup rehun kuiva-aineen pikatesterin myötä.

Jari ja Anu Junno aloittivat maatalousyrittäjinä 1992 ja he ovat olleet Faban asiakkaita aina. Tilalla on yhteensä 220 hehtaaria viljelyskäytössä, jotka kaikki ovat nurmella. Lypsyssä heillä on reilut 200 lehmää, joista 97 % on Ayshire-rotua ja loput ovat moniroturisteytyksiä. He toimivat Laakson maitokunnan meijerin sopimustuottajina. Yrittäjäpariskunta sai vinkin SCiO Cupista Faba-lehden kautta ja päättivät hankkia sen itselleen.

Junnoja kiinnosti erityisesti SCiO Cupin kyky analysoida rehun -ainepitoisuutta nopeasti. Aiemmin uusien siilojen avaamisen jälkeen rehunäytteiden analysointi oli hidasta, mutta SCiO Cupin ansiosta he voivat nykyisin testata rehun kuiva-ainepitoisuuden nopeasti ja useita kertoja. Isäntä Jari suosittelee testaamaan rehua useamman kerran, koska ScioCupin avulla tulosten saaminen on nopeaa. Erityisen hyödyllistä on, että ScioCupin avulla voidaan havaita kuiva-ainepitoisuuden vaihtelut myös laakasiiloissa. Laakasiilon eri kerrokset voivat vaihdella kuiva-ainepitoisuudeltaan yllättävän paljon. Tila analysoi aiemmin rehunäytteitä mm. mikron ja laboratoriopalveluiden avulla.

Jari suosittelee SCiO Cupia kaikenlaisille tiloille, oli kyseessä sitten aper- tai erillisruokinnasta. Hän on testannut eri jakotekniikoiden vaikutusta kuiva-ainepitoisuuteen ja on huomannut, että jakotavalla saattaa olla vaikutusta: ”Olen testannut  minkä verran vaikuttaa eri rehunjakotavat. Jos jaetaan molemmille puolille ruokintapöytää yhtä aikaa, tai jos ajetaan yksi puoli kerrallaan. Tämän perusteella voin sanoa, että kuiva-ainepitoisuus todellakin muuttuu eri jakotekniikalla. Ensin ulos tulee kosteampi seos. Kun on oikein pitkä ruokintapöytä, jolle jakaa, ehtii kuiva-ainepitoisuus muuttua.”

Jari Junno on kokonaisuudessaan tyytyväinen SCiO Cupin käyttöön ja toimintaan. Ruokinta tilalla on tarkentunut ja helpottunut, ja SCiO Cup on osoittautunut hyödylliseksi työkaluksi rehun kuiva-ainepitoisuuden seurannassa. Laitteesta on ollut apua erityisesti keväällä, kun kuiva-ainepitoisuudet vaihtelevat paljon sääolosuhteiden takia.

Tutustu SCiO Cup rehun kuiva-aineen pikatesteriin.

post image

Jari Junno suosittelee tarkastamaan, että rehun kuiva-ainepitoisuudet vastaavat apereseptiä.

Tilalla työskentelee kolme ulkopuolista työntekijää, ja Arin ja Anun kaksi lasta ovat kesätöissä tilalla. Navetan yläkerrassa on sosiaalitilat omalla ilmanvaihdolla ja erillisellä sisäänkäynnillä. Lehmät on jaettu ruokintavaiheen mukaan: ensikot ovat vasemmalla ja vanhemmat lypsylehmät oikealla puolella navettaa. Navetan molemmin puolin on takakierto, jossa ovat vastapoikineet ja erikoishuomiota vaativat eläimet.

Isäntä Jari huolehtii umpeen menevien lehmien sorkista ja hoitaa viikoittain noin 10–20 lehmää. He käyttävät tilalla Finnlacton markkinoimaa sorkanhoitotelinettä. Tilalla on myös käytössä viime kesäkuusta alkaen BirdAlert, jossa on lisävarusteena pelätinhahmo. BirdAlertin ansiosta naakat ovat hävinneet käytännössä kokonaan rehusiilojen luota.

Junnon tila tekee yhteistyötä Kannuksen- ja Haapajärven maatalousoppilaitosten kanssa sekä Savonian ammattikorkeakoulun kanssa. Tila tarjoaa oppilaitosten oppilaille käytännön oppimismahdollisuuksia toimimalla harjoittelutilana.

Tutustu BirdAlertiin täällä.

Teksti ja kuvat: Juha Kauranen

post image

Birdalertin ansiosta naakat ovat hävinneet käytännössä kokonaan rehusiilojen luota

Ajankohtaista

Kategoriat

Blogi

Arkisto

Faba logo
Faba logo