User icon

Blogi

Kannattavampaa tuotantoa terveyden ja hyvinvoinnin kautta

Julkaistu 19.6.2023

Kannattavampaa tuotantoa terveyden ja hyvinvoinnin kautta

Terveys on elämän tärkeimpiä asioita. Terveyden horjuminen aiheuttaa stressiä, kurjaa oloa ja jaksamattomuutta. Nämä kaikki heikentävät kokonaisvaltaisesti elämänlaatua ja hyvinvointia. Sama pätee sekä ihmisiin että eläimiin.

Jos lehmä on sairas tai voi huonosti, pääsääntöisesti sen maitotuotos laskee. Lehmän ei tarvitse olla näkyvästi kovinkaan sairas, kun maitotuotos alkaa vähentyä. Hoitokulut ja ylimääräinen työ luovat oman lovensa tuottavuuteen, puhumattakaan, että lehmä menehtyy tai joudutaan poistamaan. Kun vanhan, hyvin lypsävän lehmän tilalle kasvatetaan hiehoa kaksi vuotta, kertyy kustannuksia jo noin 1800 euron verran. Tuotosseurannassa olevat kolmannen lypsykauden lehmät lypsävät keskimäärin noin 2100 kiloa enemmän kuin ensikot. Euroissa tämä tekee (maidon hinnalla 0,52 €) reilut 1000 euroa per vuosi. Näin laskettuna hyvän lypsylehmän poistaminen maksaa noin 2800 euroa. Jos sairauksien takia joudutaan poistamaan useita lehmiä liian aikaisin, on lopputuloksena melko suuret ylimääräiset kustannukset.

On siis selvää, että lypsykarjassa kannattaa huolehtia ruokinnasta, utare- ja sorkkaterveydestä, hedelmällisyydestä, vasikkaterveydestä ja tautisuojauksesta viimeisen päälle. Kun näiden osa-alueiden tuotantoa rajoittavat tekijät on laitettu kuntoon, lehmien riski sairastua on mahdollisimman pieni ja ne lypsävät parhaan tuotoskykynsä mukaan. Osa-alueita on monta, mutta niitä ei tarvitse hallita yksin. Asiantuntija-apua on saatavilla ja asioita voidaan parantaa yhteistyön voimin. Muutosten tekeminen on helpompaa pieni pala kerrallaan. Parannusten kustannukset maksavat itsensä takaisin tuottavampien ja terveempien eläinten kautta. Terveyden ja hyvinvoinnin parantaminen on myös mahdollisuus kannattavampaan tuotantoon!

Anna Oksa-Pulliainen

Kirjoittaja toimii Fabassa terveydenhuoltopalveluiden palvelupäällikkönä. Kirjoitus on julkaistu Faba-lehdessä 2/2023.

Ajankohtaista

Arkisto

Faba logo
Faba logo