User icon

Uutiset

Uusia liharotusonneja keinosiemennyskäyttöön

Julkaistu 5/4/2023

Uusia liharotusonneja keinosiemennyskäyttöön

Kuluneena talvena ja keväänä on tiivistetty yhteistyötä Atrian, HKScanin, Faban ja VikingGeneticsin välillä. Tarkoituksena on ollut hankkia VG:lle uusia, liharotuisia keinosiemennyssonneja lypsykarjakäyttöön HKScanin ja Atrian siitossonnikasvattamoista. Valitettavasti kevään aikana HKScanin siitossonnikasvattamo joutui lykkäämään huutokauppaansa, minkä seurauksena VikingGeneticsin oli keskitettävä hankinnat Atrian kasvattamoon.

Atrian huutokaupassa 2.–3. toukokuuta VikingGenetics osti kolme erittäin mielenkiintoista sonnia. Ensimmäinen on musta angus Männistön Ublack, Black Onyxin poika, jonka emänisä on Thomas Tour of Duty. Molempia isäsonneja on käytetty useissa maissa sekä angus-jalostuksessa että risteytyskäytössä lypsykarjan kanssa. Männistön Ublack itse on pärjännyt koeasemalla erittäin hyvin, kasvut olivat hyviä ja sonni sai luonteesta erittäin hyvät arviot. Männistön Ublackin on kasvattanut Ritva ja Reijo Kela Suomussalmelta.
Toisena ostettiin hereford JJ Trubaduuri. Sen isä on jenkkisonni Huth Head Start F045 ja emänisä kanadalainen Triara Xcelorator 594X, jotka kummatkin on testattu hereford-jalostuksen lisäksi myös risteytyskäytössä erittäin hyvin tuloksin. JJ Trubaduurilla on erinomainen poikimishelppousindeksi 119, ja vaikka sonni ei ole huutokaupan kovimmilla kasvuilla varustettu hereford, sen tulevaisuus näyttää hyvin lupaavalta risteytyskäytössä. Sonnin on kasvattanut MTY Jahkola Urjalasta.

Toisena huutokauppapäivänä kamppailu kiinnostavasta limousin-sonnista, Haukiniemen Tsaarista, kääntyi VikingGeneticsin voitoksi kovan kilpailun jälkeen. Tsaari on upea sonni, jonka isä on VG:n oma huippunimi VB Odd ja emänisä Haukiniemen Marochek. Moni oli kiinnostunut tästä raamikkaasta sonnista, mutta sonnin sopivuus lypsykarjakäyttöön ja upeat tulokset kiinnostivat VG:tä niin paljon, että se huusi huippusonnin käyttöönsä 7300 eurolla. Haukiniemen Tsaarin ovat kasvattaneet Jyrki ja Reetta Kuikka.

Arvioimme hankittujen sonnien sopivan myös käytettäväksi esimerkiksi hiehoille emolehmäkarjoissa. Kaikki hankitut sonnit ovat olleet mukana rehunkulutuksen seurannassa ja ne on testattu vapaaksi rodun tunnetuista perinnöllisistä sairauksista. Sonnit on myös genomitestattu ajoissa, joten niiden indekseissä on hyödynnetty genomitestauksesta saatu tieto. Genomitestauksen myötä myös sonnien polveutuminen on varmistettu, mikä on välttämättömyys keinosiemennyssonnien hankinnassa.

Kuvassa limousin-sonni Haukiniemen Tsaari (kuva: Atria, Tuukka Kiviranta)

Ajankohtaista

Kategoriat

Blogi

Arkisto

Faba logo
Faba logo