User icon

Blogi

Kolme vinkkiä alkioiden hyödyntämiseen

Julkaistu 26.5.2023

Kolme vinkkiä alkioiden hyödyntämiseen

Suomessa monella tilalla siirretään alkioita ja huuhdellaan hyviä eläimiä jo rutiininomaisesti. Alkiotoiminta on osa jalostusta ja karjan kehittämistä. Jos alkioiden siirrot ja huuhtelut eivät ole sinulle vielä tuttuja asioita, niin tässä muutama vinkki ja ajatus alkioasioihin!

1. Tautiturvallinen tapa saada uutta eläinainesta karjaan

Alkioiden kautta ei ole todettu leviävän eläintauteja. Alkioiden huuhteluissa ja tuotannossa alkiot käsitellään tarkkaan ja varmistetaan, ettei mitään mahdollisia taudinaiheuttajia kulje alkioiden mukana. Alkion vastaanottaja poikii uutta genetiikkaa omaavan vasikan ilman että uutta, elävää eläintä ei on tuotu karjaan. Alkioilla vältetään siten mahdolliset ostoeläinten kautta tulevat tautiriskit.

2. Nopea tapa saada uutta rotua karjaan

Risteyttämällä puhtaan eläimen saaminen karjaan on hidasta. Vaaditaan useampi sukupolvi, jonka aikana voi jo mieli muuttua ja projekti jäädä kesken. Ostamalla ja siirtämällä puhdas, toisen rotuinen alkio, saadaan heti uutta rotua oleva vasikka. Tarjolla on paljon myös sukupuolilajiteltuja alkioita, jolloin on parempi mahdollisuus saada naaraspuolinen eläin karjaan. Esimerkiksi Suomen jersey-populaatio on kasvanut hyvin pitkälti alkioiden kautta.

3. ”Last chance” -alkio – ongelmaeläin tiineeksi

Ongelmallinen tiinehtyjä voidaan saada tiineeksi alkionsiirrolla. Voi olla, että lehmä tai hieho on kaikin puolin kunnossa; sillä on selkeä kiimakierto, ei välivalutuksia, ei hedelmällisyyshoitoja, ja kohtu sekä munasarjat ovat ok. Eikä eläin silti vain tule tiineeksi. Yksittäistä syytä siihen, miksi eläin ei tiinehdy, voi olla vaikea löytää. Ensikoilla saattaa olla kovan tuotoksen aiheuttamaa energiavajetta. Eläimen oma munasolu voi olla heikkolaatuinen tai voi tulla alkioiden varhaiskuolemia. Myös munanjohtimissa voi olla tukkeumaa. Mutta. Viimeisenä mahdollisuutena voidaan aina kokeilla alkionsiirtoa. Varmasti hyvin kehittynyt alkio viedään suoraan kohtuun ja kappas, eläin saadaankin tiineeksi.

Teksti: tuotepäällikkö Jaana Vuolteenaho

PS. Myytävänä oleviin alkioihin kannattaa tutustua Faban alkiokaupassa.

post image

Ajankohtaista

Arkisto

Faba logo
Faba logo