User icon

Blogi

Huolehditaan tilasi tautisuojauksesta

Julkaistu 28.12.2023

Huolehditaan tilasi tautisuojauksesta

Jokaisen yrittäjän on toiminnassaan varauduttava riskeihin. On talouteen liittyviä riskejä, henkilö-, liike-, sopimus-, vastuu-, tietoturva-, ympäristö- ja keskeytysriskejä ja niin edelleen. Lista on loputon. Varautuminen on viisautta, mutta mistä löytää apua, kun kaikkien riskien hallintaan ei ole itse mahdollista perehtyä?

Bioturva eli tautisuojaus, jonka merkitys korostuu tuotantoyksiköiden koon kasvaessa. Suurten eläinmäärien ja isojen tuotantotilojen saneeraus on karjanomistajille paitsi henkisesti ja fyysisesti kova ponnistus, myös taloudellisesti erittäin raskasta. Tiukkenevat ehdot esimerkiksi elintarviketeollisuuden sopimustuottajien salmonellavakuutuksille muistuttavat asiasta niillekin, joiden kohdalla riskit eivät ole realisoituneet. Samoin tekevät toistuvat uutiset tautiepidemioista, kuten afrikkalaisesta sikarutosta tai lintuinfluenssasta.

Osuuskuntanasi Faba haluaa auttaa tilasi sisäisen- ja ulkoisen tautisuojauksen parantamisessa. Ulkoisella tautisuojauksella tarkoitetaan toimintatapoja, joilla estetään tarttuvien tautien tuominen karjaan tilan ulkopuolelta. Sisäinen tautisuojaus käsittää ne toimenpiteet, joiden avulla pystytään hoitamaan tilalla puhkeavat taudit ilman, että ne leviävät hallitsemattomasti koko karjaan.

Tilojen tautisuojauskartoituksia tekevät Faban bioturvallisuuteen perehtyneet seminologit sekä Emovetin eläinlääkärit. Kartoitukseen voi käyttää Neuvo-rahoitusta. Kartoituksessa etsitään yhdessä tautisuojauksen riskipaikat ja tehdään niihin toimenpidesuunnitelmat. Parannuskohteita voi löytyä eläinten ryhmittelystä, tautisuluista, pesupisteistä tai haittaeläinten pääsystä tuotantotiloihin.

Osuuskunnalta saat apuvälineet, laitteet ja ammattitaitoiset henkilöt tilasi tautisuojauksen parantamiseen. Faba osti lokakuussa haittaeläinten ja tuholaisten torjuntaan, desinfiointiin sekä homeentorjuntaan erikoistuneen Kuopion Desinfektiopalvelu Oy:n. Käytössäsi on nyt vahvaa osaamista myös haittaeläinten torjuntaan. Minimoidaan yhdessä tautiriskit!

Marja Eskelinen,

Kirjoittaja toimii lisääntymispalveluiden liiketoimintajohtajana Fabassa.

Aiheet

Ajankohtaista

Arkisto

Faba logo
Faba logo