User icon

Uutiset

VikingGenetics ostaa liharotuisia sonnivasikoita Suomesta

Julkaistu 11/17/2023

VikingGenetics ostaa liharotuisia sonnivasikoita Suomesta

VikingGenetics on ostanut viime vuosina sonnivasikoita suoraan tiloilta Tanskassa ja Ruotsissa. Sama toimintamalli aloitetaan nyt myös Suomessa. VG:n tuotepäällikkö Reni H. Nielsen kävi Suomessa 16.11. 2023 tutustumassa muutaman angus-karjan sonnivasikoihin Keski-Suomessa. Mahdollisten valintojen jälkeen sonnivasikat kuljetetaan karanteeniin Hollolaan, minkä jälkeen vasikat muuttavat Tanskaan. Tavoitteena on optimoida vasikoiden ruokinta ja käsitellä niitä paljon, jotta niistä tulisi tulevaisuudessa hyviä sonninsiemenen tuottajia.

Sonnien valinnassa painottuu sonnien indeksien ja sukutaulun sopivuus liharotusonnien käyttöä lypsykarjoissa silmällä pitäen. Valinnoissa huomioidaan niin NBDI:t, puhdasrotuarvostelut, sonnin oma syntymäpaino ja myös ulkomailla tehdyt arvostelut. Vasikoilta toivotaan erityisesti hyviä kasvuja ja teurasominaisuuksia yhdistettynä sujuviin poikimisiin ja maltilliseen syntymäpainoon.

Tulevaisuudessa on tarkoitus hankkia muitakin rotuja suoraan kasvattajilta. Sonneja hankintaan myös HKScanin ja Atrian huutokaupoista, joten teurastamoiden kanssa jo aloitettua, arvokasta yhteistyötä jatketaan. VikingGenetics kartoittaa jatkossa suomalaisten emolehmätarkkailuun kuuluvien tilojen eläimiä kaksi kertaa vuodessa, jotta liharotusonnien tasokkaasta valikoimasta onnistuttaisiin valitsemaan ja kasvattamaan keinosiemennyskäyttöön parhaita mahdollisia keinosiemennyssonneja.

Kuvassa ovat Faban emolehmäasiantuntija Tero Mustonen, VG:n tuotepäällikkö Reni Nielsen sekä Juhani ja Elina Koskinen.

Ajankohtaista

Kategoriat

Blogi

Arkisto

Faba logo
Faba logo