User icon

Uutiset

Suomen parhaat lypsykarjan jalostajat palkittiin

Julkaistu 30.10.2023

Suomen parhaat lypsykarjan jalostajat palkittiin

Faba haluaa edistää ja kannustaa jalostuskilpailuilla karjankasvattajien jalostustyötä. Jalostuskilpailuilla on pitkät perinteet sekä korkea arvostus karjaväen keskuudessa.

Määrätietoisella ja pitkäjänteisellä jalostustyöllä parannetaan suomalaista eläinainesta ja karjatilojen menestymistä. Jalostuksen avulla nostetaan eläinten perinnöllistä tasoa ja saadaan entistä tuottavampia, terveempiä ja kestävämpiä lehmiä.

Jalostuskilpailujen arvostelukriteerinä oleva NTM (Nordic Total Merit) on kokonaisjalostusarvo, jossa on mukana kaikki suomalaiselle lypsykarjalle taloudellisesti tärkeät ominaisuudet. NTM on suomalaisissa lypsykarjoissa keskeinen työväline eläinvalintoja tehtäessä. Kilpailujen tulokset perustuvat toukokuussa julkaistuun jalostusarvosteluun. Jalostuskilpailut järjestettiin karja- että eläintasolla roduittain.

Parhaat karjat roduittain:

  • Ayrshire: Luonnonvarakeskus, Jokioinen
  • Holstein: Kati ja Ari Luukkonen, Sonkajärvi
  • Suomenkarja: Anneli Tuominen, Pöytyä

Parhaat genomitestatut naaraat roduittain:

  • Ayrshire: Saksan Ultima, Asta Kokkinen, Salo
  • Holstein: Ulli, Jarkko Mäkelä, Kokkola
  • Jersey: Viking Ratamo, Sonja Ek-Johansson ja Andreas Johansson, Parainen

Lisäksi kokonaisvaltaisesta osallistumisesta pohjoismaiseen lypsyrotujen jalostustyöhön huomioitiin VikingGeneticsin Herd of the year –palkinnolla Ahlvik Gård, Pedersören kunnasta.

Faba palkitsi myös yhteistyössä ProAgria Tuotosseurannan kanssa vuoden 2022 tuotosseurantavuoden parhaan karjan energiakorjatun maitotuotoksen perusteella Hannu Peltolan ja Tuomo Kanasen Muuramesta. Heidän karjansa tuotos oli 14 705 EKM kg.

Tänä vuonna palkinnot jaettiin voittajille VikingGeneticsin Hollolan hiehoasemalla järjestetyssä jalostusjuhlassa 30.10.2023. Muut sijoittuneet saavat kunniakirjat maakunnallisen karjakerhon tilaisuudessa tai postitse.

Jalostuskilpailun tulokset

Lisätietoja:

Tuoteryhmäpäällikkö Pirkko Taurén, p. 0400 614 074, pirkko.tauren@faba.fi

Ajankohtaista

Arkisto

Faba logo
Faba logo