User icon

Blogi

Monipuoliset mittarit kokonaiskuvan seurantaan

Julkaistu 10/6/2023

Monipuoliset mittarit kokonaiskuvan seurantaan

Faba tarjoaa Bisnes+:an kautta useita lisääntymisen, terveyden ja eläinaineksen mittareita lypsykarjatiloille. Mittareiden avulla seuraat helposti ja nopeasti karjan kokonaistilannetta. Mittareihin voi asettaa omat tavoitearvot ja mittarin väri kertoo missä tavoitteen suhteen mennään.  Maksuttomat mittarit löytyvät Minun Maatilani Bisnes+ -etusivulta. 

Poikimaväli. Mittari kertoo keskiarvon karjan poikimavälistä edellisten 12 kk aikana. Poikimaväli kertoo karjan hedelmällisyydestä ja hedelmällisyys vaikuttaa suoraan tilan talouteen: poikimavälin pidentyminen päivällä tarkoittaa katteen pienenemistä noin 10 € / vuosi / lehmä.  

Poikimaikä. Mittari kertoo viimeisten 12 kk aikana ensimmäistä kertaa poikineiden lehmien keskimääräisen poikimaiän. Suositeltu poikimaikä on 24–25 kk. Tutkimusten mukaan tätä myöhäisempi poikimaikä vähentää tuotosta koko lehmän elämän ajan. 

Tiineenä 100 päivää poikimisesta, 2 mittaria: 2 kertaa tai useammin poikineet sekä ensikot. Mittari kertoo niiden kaksi tai useamman kerran poikineiden osuuden, jotka ovat tiineenä 100 päivää poikimisesta. Suositeltu tavoite on yli 50 %. Tiinehtymisen pitkittyminen kasvattaa poikimaväliä ja pidentynyt poikimaväli heikentää taloudellista tulosta. 

Sorkkaterveydestä johtuva tulonmenetys. Mittari kuvaa sorkkaterveydestä aiheutuneita tulonmenetyksiä lehmää kohti edellisten 12 kuukauden aikana. Arvio aiheutuneista kustannuksista perustuu sairauskohtaisiin tulonmenetysarvioihin. Sorkkaterveys vaikuttaa merkittävästi karjan hyvinvointiin ja tuottavuuteen.  

Lehmien NTM. Mittari kertoo karjassa tällä hetkellä olevien lehmien kokonaisjalostusarvo NTM:n keskiarvon. Mukana ovat sekä tavanomaiset että genomiset jalostusarvot. Mittari kertoo karjan perinnöllisestä tasosta. Yhden NTM-pisteen taloudellinen arvo on noin 10 € / vuosi / lehmä. 

Hiehojen gNTM kertoo karjassa tällä hetkellä olevien hiehojen NTM:n keskiarvon. Mukana luvussa ovat genomitestattujen hiehojen NTM:t. 

Lisäksi Bisnes+:sta löytyy lukuisia muita mm. ruokinnan ja talouden mittareita. Faban lisäksi mittaritietoja Bisnes+:aan tuottavat ProAgria, Mtech ja Valio. Lisätietoja Bisnes+:sta täältä tai omalta asiakasvastaavaltasi. 

Ajankohtaista

Kategoriat

Blogi

Arkisto

Faba logo
Faba logo