User icon

Uutiset

Selvitys RP1-tautigeenin ilmenemisestä charolais-rodulla käynnistynyt yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa

Julkaistu 21.2.2023

Selvitys RP1-tautigeenin ilmenemisestä charolais-rodulla käynnistynyt yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa

Faba on yhteistyökumppanina Helsingin yliopiston AGRI-021 projektikurssilla aiheella “RP1-tautigeenin ilmeneminen charolais-rodulla”.

Työn tavoitteena on kartoittaa RP1-tautigeenin (nk. Blind) sekä erilaisten näkökykyyn liittyvien oireiden ilmentymistä charolais-rodulla. Aikaisemmin aihetta on tutkittu LSK-rodulla. Lisäksi työssä selvitetään tilallisten mielipiteitä ja ajatuksia naudan näkökyvyn merkitykseen ja DNA-testaukseen liittyen. Selvitys koostuu kahdesta osasta, sähköisestä kyselytutkimuksesta ja puhelimitse tehtävästä haastattelututkimuksesta.

Kyselytutkimus on avattu 20.2.2023 ja se on avoinna sunnuntaihin 5.3.2023 asti. Kyselytutkimukseen pääsee alla olevasta linkistä. Lisäksi kutsu kyselytutkimukseen on toimitettu sähköpostilla niille tiloille, joilla rekisteritietojen mukaan on tällä hetkellä / on ollut useita charolais-rotuisia eläimiä (emän ja isän rotu CHA) karjassaan.


Kyselytutkimuksen teknisestä toteutuksesta vastaa Faba osk. Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan 3 genomitestilahjakorttia!

Puhelinhaastattelujen puitteissa tullaan ottamaan yhteyttä tiloihin, joilla on tällä hetkellä / on ollut karjassaan eläimiä, jotka on DNA-testillä todettu RP1-tautigeenin suhteen homotsygootti kantajiksi eli sairaiksi (tuloskoodi RP1S). Haastattelussa kartoitetaan tarkemmin tunnettujen sairaiden mahdollista oirekuvaa ja oireiden etenemistä.

Kiitos vastauksistanne jo etukäteen!
Lisätiedot ja kysymykset:
Sonja Närkki / sonja.narkki@faba.fiLisätietoja RP1-tautigeenistä.

Aiheet

Ajankohtaista

Arkisto

Faba logo
Faba logo