User icon

Uutiset

Uusi perinnöllinen sairaus holstein-rodulla – BLIRD

Julkaistu 9/19/2022

Uusi perinnöllinen sairaus holstein-rodulla – BLIRD

Ranskasta on löytynyt holstein-rodun uusi perinnöllinen sairaus. Sairaus on nimeltään BLIRD ja se periytyy resessiivisesti. Kantajat ovat terveitä, mutta ne periyttävät sairautta aiheuttavan geenin puolelle jälkeläisistään.

Homotsygooteilla yksilöillä geeni vaikuttaa ruoansulatuselimistön immuunipuolustukseen. Suolistossa on vähän immuunipuolustussoluja (T-soluja), jolloin yksilöllä on heikko suoja suolistotulehduksia ja loisia vastaan. Homotsygoottien yksilöiden kasvu on noin 27 prosenttia heikompaa ja niiden kuolleisuus ja karsinta vasikkana on 10 %-yksikköä korkeampaa kuin terveiden yksilöiden.

BLIRD-lyhenne tulee sanoista Bovine Lymhocyte Intestinal Retention Defect ja se on jäljitetty sonniin Emprise Bell Elton F 92676 C. Eltonin tyttären poika O-Bee Manfred Justic FFF 93653 B on sairautta aiheuttavan geenin kantaja.

BLIRD-geenin suhteen homotsygootteja yksilöitä arvioidaan olevan Ranskan holstein-populaatiossa 0,3 prosenttia. Geenin yleisyydestä pohjoismaisessa holstein-populaatiossa ei ole toistaiseksi tarkkaa tietoa. BLIRD-geenin testauksesta tiedotetaan erikseen, kun testi saadaan lisättyä palveluvalikoimaan.

Lisätietoja:

Pirkko Taurén, pirkko.tauren@faba.fi

Fabalab, fabalab@faba.fi

Ajankohtaista

Kategoriat

Blogi

Arkisto

Faba logo
Faba logo