User icon

Blogi

Mittaa, ennusta ja toimi! 

Julkaistu 9/12/2022

Mittaa, ennusta ja toimi! 

Vastuullisen kotieläinjalostuksen tuloksena eläinaines kehittyy perinnöllisesti mahdollisimman nopeasti. Edistymistä haetaan ominaisuuksissa, jotka ovat joko taloudellisesti, eettisesti tai ympäristön kannalta tärkeitä. Kokonaisjalostusarvon avulla kaikkia näitä ominaisuuksia pystytään kehittämään samanaikaisesti. Samalla pidetään huoli riittävästä vaihtelusta kiinnittämällä huomiota eläinten sukulaisuussuhteisiin.

Eläinaineksen kehittämisen ratkaisevin hetki on hedelmöitys. Hedelmöittymishetken jälkeen ne geenit, jotka vaikuttavat tulevan yksilön tuotoksiin ja menestymiseen, eivät enää vaihdu. H-hetkeä ennen on tehty suunnitelmia, päätöksiä ja toimenpiteitä. Vastuullisen päätöksenteon pohjalla on paljon tieteellistä työtä, asiantuntijoiden apua ja ennen kaikkea eläintenomistajien ahkerointia.

Kotieläinjalostuksella pystytään tekemään työtä ilmastonmuutoksen vastustamiseksi. Useimmat käytössä olevat jalostusarvot tehostavat tuotantoa, lisäävät meijeriin lähetettävän maidon määrää ja vähentävät tuotetun maitokilon kasvihuonekaasupäästöjä.

Uusimmalla työkalulla eli rehunsäästöindeksillä on mahdollista saada vielä lisää vauhtia kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen. Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan rehunkäyttökyvyn mukaan ottamisella voidaan vähentää maidontuotannon hiilidioksidipäästöjä tämänhetkisestä 18 %. VikingGenetics hyödyntää rehunsäästöindeksiä jalostusohjelmassaan ja näin Faba pystyy tarjoamaan sonneja, jotka ovat vastuullinen valinta ilmastonmuutostalkoissa.

Tämän lisäksi pidämme huolta yhdessä siitä, että liharotu- ja sukupuolilajitellun siemennysten optimoinnilla suunnataan eläinaineksen käyttöä tehokkaasti. Näin vältetään sekä taloudellista että ympäristöä rasittavaa hukkaa.

Pirkko Taurén

Kirjoittaja on Faban eläinaineksen kehittämisen tuoteryhmäpäällikkö. Kirjoitus on julkaistu myös Faba-lehdessä 3/2022

Ajankohtaista

Kategoriat

Blogi

Arkisto

Faba logo
Faba logo