User icon

Nauta-lehti

Yksi prosentti on punaisia holsteineja

Julkaistu 4/13/2022

Yksi prosentti on punaisia holsteineja
VH MauiRed, punainen holsteinsonni.

Punaisia holsteinlehmiä on ollut mustien holsteinien joukossa vuosikausia. Suurin osa näistä punaisista lehmistä on mutaation tulos karvan väriä koodaavassa geenissä.

Miten punainen väri sitten periytyy? Punaista väriä aiheuttava geeni on resessiivinen. Jotta holstein olisi väriltään punaisen kirjava, sen täytyy saada punaisen värin geeni molemmilta vanhemmiltaan.

Pohjoismaisten genomitestattujen holsteinlehmien tulokset osoittavat, että yksi prosentti lehmistä kantaa punaisen värin aiheuttavaa geeniä tuplana, ja siksi niiden karvan väri on punainen mustan sijaan. Tulokset lisäksi osoittavat, että punaista geeniä kantavien lehmien määrä on lisääntynyt viime vuosina.

post image

Punaisen värigeenin heterotsygoottikantajien (RDC) ja homotsygoottikantajien (RDS) osuuden muutos kaikkien pohjoismaisten genomitestattujen holsteinien joukossa.

Jos haluaa tietää, ovatko käytössä olevat keinosiemennyssonnit punaisen värin kantajia, se selviää NAV Sonnihausta 3.5.2022 lähtien. Tieto löytyy sonnin omalta sivulta DNA-määritykset -otsikon takaa. Punaisen värin suhteen homotsygoottikantajat sonnit merkitään koodilla RDS. Heterotsygoottikantajat merkitään koodilla RDC ja punaisesta värigeenistä vapaat koodilla RDF.

Holsteinilta tunnetaan toinenkin punaista väriä aiheuttava mutaatio, mutta tämä mutaatio on hyvin harvinainen.


Teksti: Anders Fogh (NAV/Seges), Terhi Vahlsten (NAV/Faba) ja Carolina Markey (NAV/Växa)
Kuvat: VikingGenetics

post image

VH SlyPPRC on suosittu sonni, jota on käytetty paljon. Se on homotsygoottinupo ja sen lisäksi kantaa punaista väriä.

Artikkeli Yksi prosentti on punaisia holsteineja julkaistiin alunperin sivustolla Nauta-lehti.

Ajankohtaista

Kategoriat

Blogi

Arkisto

Faba logo
Faba logo