User icon

Uutiset

Suomenkarjan sonnit NAV Sonnihakuun

Julkaistu 2/1/2022

Suomenkarjan sonnit NAV Sonnihakuun

Suomenkarjan sonnien ja lehmien jalostusarvot lasketaan samoin kuin muidenkin rotujen jalostusarvot pohjoismaisen jalostusarvosteluyhdistyksen NAVin toimesta. Suomenkarjalla on oma kansallinen kokonaisjalostusarvo, jonka koostumus ja painokertoimet päätetään kansallisesti. Näin tulee olemaan jatkossakin, mutta varsinainen kokonaisjalostusarvon laskenta siirtyy NAVin tehtäväksi vuoden 2022 helmikuun jalostusarvostelusta lähtien.

NAV ei standardoi minkään rodun kokonaisjalostusarvoa eikä jatkossa myöskään suomenkarjan kokonaisjalostusarvoa standardoida. Tämä aiheuttaa hieman muutoksia SK-sonnien ja -lehmien kokonaisjalostusarvoon, koska hajonta suurenee. Muutos on pieni sonneille eikä niiden paremmuusjärjestys muutu. Eniten muutoksia nähdään ISK- ja PSK-sonnien kokonaisjalostusarvoissa, jotka laskevat jopa huomattavasti.

Standardoinnin poisjääminen vaikuttaa myös lehmien kokonaisjalostusarvoihin, mutta lehmille tulee toinenkin muutos. Lehmien kokonaisjalostusarvossa soluindeksi korvataan utareterveysindeksillä. Kokonaisjalostusarvon painokertoimet säilyvät ennallaan sekä lehmillä että sonneilla. Koska lehmille tulee kaksi muutosta, kokonaisjalostusarvoissa nähdään suurempia eroja verrattuna entiseen. Myös paremmuusjärjestys voi lehmillä muuttua.

Helmikuusta lähtien jälkeläisarvostelun saaneet SK-sonnit löytyvät NAV Sonnihausta. NAV Sonnihausta löytyvät sonnin jalostusarvojen lisäksi arvosteluvarmuudet, polveutuminen ja rotuosuudet. Tulokset DNA-analyyseistä lisätään myöhemmin. NAV Sonnihaussa voi mm. etsiä sonnin poikia tai tyttären poikia. NAV Sonnihaku löytyy täältä: https://nordic.mloy.fi/NAVBull/ .

Aiheet

Ajankohtaista

Kategoriat

Blogi

Arkisto

Faba logo
Faba logo