User icon

Blogi

Tuotosseurantaan kuulumisen tärkeys: Tiedät, mitä lehmäsi tuottaa ja mikä on sen arvo 

Julkaistu 12.4.2022

Tuotosseuranta antaa luotettavan tiedon, mitä lehmämme lypsää, minkälaiset ovat kuiva-ainepitoisuudet ja millä tasolla utareterveys on. Tuotosseurannan tietoa käytämme seuratessamme ruokinnan onnistumista, taloudellisuutta ja uusia ruokintasuunnitelmia tehdessä. Laajasta raporttivalikoimasta saa apua päivittäiseen johtamiseen ja tulevaisuuden suunnitelmiin. Yksi tärkeä asia on, että tieto on luotettavaa ja sitä voi vertailla eri karjojen välillä. Tuotosseurantaan tallennettu tieto on tallessa ja sitä voi hyödyntää vielä vuosienkin kuluttua! 

Tuotosseuranta on myös edellytys karjanjalostukselle. Ilman tuotosseurantatietoja ei voitaisi laskea jalostusarvon ennusteita lehmille sen enempää kuin sonneillekaan. Myöskään genomitestaus ei toimisi, ellei sen taustalla olisi mahdollisimman ajantasainen vertailuryhmä sonneja, joiden tyttäristä on riittävästi TuSe-tietoja tai genomitestattuja lehmiä omine tuotosseurantatietoineen. 

Tuotosseuranta tietoa käytämme tilalla viikoittain ja kuukausittain, kun tarkastelemme aperuokinnan onnistumista ja taloudellisuutta. Jalostussuunnittelussa lehmän tuotos ja jalostusarvo on tärkeää tietoa uutta sukupolvea suunniteltaessa”, toteaa Ari Kantonen. 

Managementissa hyödyntämisen lisäksi en voisi enää kuvitella oman karjan jalostusta ilman tuotosseurannan mahdollistamia emävalintatyökaluja, joiden avulla hiehoillekin on helppo valkata kullekin sopivin sulho”, komppaa Janne Pietikäinen.  

Kirjoittajat: Janne Pietikäinen, Pielavesi, Faban jalostusvaliokunnan puheenjohtaja ja Ari Kantonen, Taipalsaari, ProAgria maitotilavaliokunnan puheenjohtaja 

Ajankohtaista

Arkisto

Faba logo
Faba logo