User icon

Nauta-lehti

Onko sonnin sorkka sairas?

Julkaistu 11.2.2022

Onko sonnin sorkka sairas?

Siitossonnilla on emolehmätiloilla iso merkitys karjan menestymiselle. Jos sonni alkaa ontua kesken astumiskauden, voivat taloudelliset menetykset olla suuriakin. Ontuman syytä kannattaa alkaa selvittää heti, kun ontuman havaitsee, sillä sorkista johtuvat ontumat ovat yleensä suhteellisen helposti hoidettavissa. Kivunhoito on tärkein ensiapu.

 

Emovet Oy:n eläinlääkäri Annukka Sulonen toteaa, että sorkkavaivat ovat naudoilla yleisin ontuman syy ja niille on onneksi paljon tehtävissä.

– Naudoilla ontuman ensimmäinen merkki on yleensä se, että nauta alkaa kulkea selkä kaarella. Tällöin se ei vielä onnu, vaan oireet pahenevat asteittain. Emolehmäpihatoissa näitä pieniä merkkejä tosin on usein vaikeampi havaita, kun eläimet liikkuvat pehmeällä pehkulla.

– Jos ontuva eläin kuumeilee, täytyy eläinlääkäriin olla heti yhteydessä, Sulonen toteaa.

Hän muistuttaa myös ontuvien nautojen kivunhoidon tärkeydestä.

Ennaltaehkäisy on parasta hoitoa

Emolehmätiloilla sorkkahoito ei yleensä kuulu rutiinitoimenpiteisiin. Suomen Sorkkahoitajien Yhdistyksen puheenjohtaja Jani Nykänen tunnistaa emotilojen sorkkahoitohaasteet.

– Emotiloilla yhden eläimen hoitoon menee yleensä moninkertainen aika lypsytiloihin verrattuna. Lisäksi haasteena on se, etteivät kaikki emolehmät ja etenkään sonnit mahdu sorkkahoitajien sorkkahoitotelineisiin.

Monesti emolehmäpihatoissa ei myöskään ole kapeita käytäviä, joita pitkin eläimet voisi ohjata sorkkahoitotelineeseen. On myös paljon alueita, joilla emolehmien sorkkahoito ei tule aina edes mieleen, jos eläin ontuu.

– Esimerkiksi anturahaavaumat, vierasesineet ja paiseet olisivat kuitenkin helposti hoidettavissa, Nykänen toteaa.

Hoidata sonnin sorkat ennen astutuskautta

Sulonen pohtii, ettei emolehmien sorkkahoidoista ole tilastoa, mutta arvelee, että suurimmat ongelmat liittyvät sorkkien kasvuun.

– Eläimet liikkuvat usein pehmeillä alustoilla, eivätkä sorkat kulu. Silloin ne kasvavat pitkiksi ja nivelet rasittuvat. Myös esimerkiksi kivien tai muiden vierasesineiden aiheuttamat ongelmat ja sorkkiin kohdistuvat loukkaantumiset ovat suhteellisen yleisiä. Mikäli eläimellä on kierresorkka, se kannattaisi karsia aina jalostuksesta, koska ongelma on perinnöllinen, Sulonen muistuttaa.

Sulonen suosittelee, että astujasonnien sorkat hoidettaisiin ennen astutuskautta. Muutenkin toiminnallinen, eli ennaltaehkäisevä sorkkahoito olisi ihanteellinen tapa välttyä ongelmilta.

– Näin pystytään varmistamaan, että astumiskaudella koville joutuvat sorkat on tarkistettu ja kunnossa. Astujasonnien sorkkaongelmat ovat suhteellisen yleisiä ja voivat aiheuttaa isojakin taloudellisia menetyksiä, Sulonen toteaa.

Teksti: Tuija Simpanen
Kuva: Kaisa Sirkko

Lue lisää lihakarjan sorkkien hoidosta Nauta-lehdestä 1/2022!

Artikkeli Onko sonnin sorkka sairas? julkaistiin alunperin sivustolla Nauta-lehti.

Ajankohtaista

Arkisto

Faba logo
Faba logo