User icon

Blogi

Arcowinin kynnyksellä

Julkaistu 9/29/2021

Arcowinin kynnyksellä

Vajaa vuosi sitten tiedotettiin pohjoismaisen VikingGeneticsin, ranskalaisen Evolutionin ja saksalaisen Masterrindin yhteistyöstä. Tavoitteena on, että Euroopan suurin jalostusyhtiö Arcowin aloittaa toimintansa ensi vuoden alusta. Fuusion myötä Fabasta tulee Arcowinin suora omistaja. Arcowin vastaa jatkossa jalostusohjelmista, siementuotannosta, tuotekehityksestä ja viennistä. Tiloille tarjottavista palveluista vastaavat jatkossakin kansalliset osuuskunnat.

Arcowinin tavoitteena on lisäarvon luominen omistajilleen sekä jalostuksen edistäminen niin, että saavutamme karjanomistajina entistä paremmin sekä omat että mm. kuluttajien kotieläintuotannolle asettamat tavoitteet. Uudella jalostusyhtiöllä on leveät hartiat tehdä tutkimusta ja tuotekehitystä.

Mitä Arcowin merkitsee käytännössä? Arcowinin laajin jalostuspopulaatio on holstein-rodun populaatio. Valintaa tehdään kolmen jalostusprofiilin (NTM, RZG, ISU) perusteella viidestä maasta. Holsteinsonni-valikoima laajenee ja Faban asiakkaiden on entistä helpompi saada käyttöönsä omiin tavoitteisiinsa sopivia sonneja. Punaisten rotujen ja jerseyn jalostusohjelmat jatkuvat vähintään nykyisessä laajuudessa. Ne tukeutuvat jatkossakin pohjoismaisiin populaatioihin. Arcowin vastaa myös kansallisten rotujen, kuten suomenkarjan siementuotannosta. Lisäksi Arcowin pyörittää harvinaisempien lypsyrotujen jalostusohjelmia.

Arcowin tarjoaa myös laajan valikoiman lihasonneja. Liharotujen jalostuksella on pitkät perinteet erityisesti Ranskassa. Genomiarvostelun vahvistuessa myös pohjoismaisten liharotupopulaatioiden merkitys nousee. Toivottavasti lihasonneja ostetaan siementuotantoon myös Suomesta!

Fuusion tavoitteena on vastata osaltaan myös tilojen kilpailukykyyn. Siemenannoksen hinnalla on merkitystä. Yhteistyöllä saatava skaalaetu tulee myös suomalaisten omistajien hyväksi.

Anna Lappalainen

Kirjoittaja on Faban hallituksen puheenjohtaja ja Arcowinin hallituksen jäsen. Kirjoitus on julkaistu aiemmin Faba-lehdessä 3/2021.

Ajankohtaista

Kategoriat

Blogi

Arkisto

Faba logo
Faba logo