User icon

Menestystarinat

Naakat saavat kyytiä Kantoniemen tilalla

Julkaistu 3/20/2021

Naakat saavat kyytiä Kantoniemen tilalla

Kantoniemen tilalla Ähtärissä kokeiltiin kesällä 2020 ensimmäisenä lintujen karkotukseen tarkoitettua BirdAlert -laitetta. Kokemukset olivat niin positiivisia, että käyttöön on hankittu jo toinenkin laite.

– Naakat ovat jo useamman vuoden ajan olleet ongelma tässä tilakeskukseen alueella. Ne tulevat kuin kello keväällä ja lähtevät sitten pesimään palatakseen jälleen kesällä., Juha Kantoniemi kertoo. Häntä on huolettanut lintujen karjatilalle aiheuttama tautiriski. Tilalla on avoimia murskevilja- ja rehusiiloja, joista lintuja on vaikeaa pitää poissa.

Tilalla on kokeiltu lintujen karkotukseen kaasutykkejä ja kaikkea muutakin. Juha Kantoniemi näki ensimmäisen kerran BirdAlertin tilavierailulla Tanskassa EDF-kongressin yhteydessä. – Näin BirdAlertin ensimmäisen kerran ja kuulin myös sitä käyttäneen viljelijän kokemukset. Hän kehui sen toimivaksi laitteeksi, Juha Kantoniemi muistelee ensikohtaamistaan BirdAlertin kanssa.

Tanskalainen viljelijä kertoi Kantoniemelle, että kun hän ensimmäisen kerran oli tuonut laitteen rehusiilolle, niin naakat lähtivät läheiseen hernepeltoon. Siitä hän siirsi BirdAlertin sinne hernepeltoon niiden naakkojen perässä, niin naakat siirtyivät edelleen etäämmälle. Kantoniemi innostui tanskalaiskollegan kokemuksista ja ryhtyi tarkemmin selvittämään laitteen ominaisuuksia ja hankintaa. Testilaite hankittiin Faban kautta.

Tanskalaisviljelijän kokemusten perusteella odotukset BirdAlertille olivat kovat ja korkealla. – Toki uuteen ihmeelliseen ja digitalisaatioon suhtautuu aina hiukan terveellä epäilyksellä. BirdAlert seisoi meillä jonkin aikaa varastossa ennen kuin naakat lisääntyivät, jolloin laite vasta viritettiin käyttöön, kertoo Kantoniemi.

Aikanaan käyttöönotto sujui pienillä selvittelyillä, vaikka testikäyttövaiheessa ei ollut suomenkielisiä käyttöohjeita vielä käytettävissä. Myöskään BirdAlertin kotisivuilta ei löytynyt selkeitä ohjeita käyttöönottoon. Tilanne on nyt toinen ja laitteen mukana on selkeät suomenkieliset käyttöohjeet.

Kantoniemen tilalla ykköskohde lintujen karkottamiselle ovat murskeviljasiilot. Laitteen paikkaa vaihdellaan aina välillä, kuten ohjeessakin neuvotaan, ettei se ole jatkuvasti ihan samassa paikassa. Säilörehusiilot ovat toinen paikka, jossa laitetta käytetään. Nämä avoimet rehuvarastot ovat ne kaikkein kriittisimmät paikat suojeltavaksi linnuilta ja tautien leviämiseltä.

BirdAlert valmiina käyttöön. Tämä laite on varustettu aurinkopaneelilla, joka on lisävaruste.

Kokemukset ensimmäisen kesän käytöstä:

Juha Kantoniemi on tyytyväinen BirdAlertista saamiinsa kokemuksiin. – Kyllä se on hyvä värkki. Naakat lähtevät saman tien, kun tulevat. Laite kuuntelee, että nyt on lintuja ympäristössä ja rupeaa päästämään niiden karkoteääntä ja linnut tosiaan lähtevät saman tien. Laite on toiminut hyvin meidän tilallamme, hän toteaa. Jos torjunta-alueella on välissä rakennuksia, niin silloin tarvitaan käyttöön todennäköisesti useampia laitteita, hän neuvoo.

Mitään erityisiä käyttöongelmia laitteen kanssa ei ole ollut. Kantoniemi kuitenkin muistuttaa, että kyseessä on herkkä laite ja se kannattaa sijoittaa suojaan iskuilta tai muilta ulkoisilta vaurioilta.

Laitteeseen saa liitetyksi aurinkokennon ja sen saa ohjaamaan myös sähkötoimista kaasutykkiä sekä pelätinhahmoa. Kantoniemen tilalla ei ole ollut käytössä lisälaitteita. Myöskään lintujen tottumista laitteeseen ei ole huomattu, vaikka ensimmäinen käyttökausi jäi hiukan kesken, kun laitteen johto katkesi ihan ulkopuolisesta syystä.

– BirdAlert sopii hyvin käyttöön tiloille, jotka haluavat vähentää tilallaan lintujen aiheuttamaa tautiriskiä ja muita haittoja, Juha Kantoniemi suosittelee. Kantoniemen tilalle on jo hankittu toinenkin BirdAlert, jotta tilan kaikki kohteet saadaan suojeltua linnuilta.

BirdAlert karkottaa luonnollisesti

BirdAlert on edistyksellinen lintujen karkotin, jonka toiminta perustuu laitteen kykyyn tunnistaa lähistöllä olevat linnut ja karkottaa ne kullekin lintulajille yksilöidyillä karkotusäänillä. Laite toimii siten, että se ensin kuuntelee lähestyvien lintujen ääniä ja lintujen saavuttua riittävän lähelle, se päästää karkotusäänen. Laitteen toimintasäde on jopa 250 m.

BirdAlertin perustuotteeseen kuuluu keskusyksikkö, mikrofoni, kaiuttimet sekä sisätilamuuntaja. Lisäksi laitteeseen on mahdollista hankkia lisälaitteita tehostamaan karkotusefektiä. Näitä ovat pelätinhahmo sekä kaasutykki. Lisälaitteet on yhdistetty keskusyksikköön ja niitä voidaan käyttää joko samanaikaisesti peruslaitteen kanssa tai säännöllisin väliajoin, kuten esim. 30 minuutin välein. Aurinkopaneeli on myös lisävaruste, jolla laitteen käyttöaikaa pystytään pidentämään yhdellä latauksella.

Perustuote sisältää lisäksi takuun yhdeksi vuodeksi sekä käyttömaksun. Ensimmäisen vuoden jälkeen käyttömaksu on 80 €/vuosi.

Lisätietoja BirdAlertista saat kotisivuiltamme osoitteesta: https://faba.fi/birdalert/

Voit tilata omasi suoraa verkkokaupastamme: https://webshop.faba.fi/tarvikkeet/hygieniatuotteet/lintujen-ja-pienelainten-torjunta

Kysy lisää oman alueesi tekniseltä myyjältä: https://faba.fi/yhteystiedot/#tekninen-myyja

Ajankohtaista

Kategoriat

Blogi

Arkisto

Faba logo
Faba logo