User icon

Webinaarit

Terveillä sorkilla säästöjä ja hyvinvointia

Julkaistu 11.11.2021

Terveillä sorkilla säästöjä ja hyvinvointia

Sorkkaterveydessä piilee yllättäviä rahasyöppöjä. Minkälaisia kustannussäästöjä on mahdollista saavuttaa sorkkaterveyttä parantamalla? Paranna karjasi sorkkaterveyttä Faban terveydenhuolto- ja digipalveluilla. Kuuntele tallenne 11.11.2021 pidetystä webinaarista, jossa eläinterveys- ja tuotantopalveluiden tuotepäällikkö Anna Oksa-Pulliainen ja digipalvelujen tuotepäällikkö Elina Paakala Fabasta kertovat aiheesta.

Webinaarissa esiin tullut kysymys ja siihen Emovetin vastaus.

Miten lähellä poikimista voi sorkkahoitoa tehdä?

”Sorkkahoitotelineet, joissa on mahan alta tulevat kannatin matto, eivät sovellu käytettäviksi lehmillä, jotka ovat viimeisellä kolmannella tiineenä. Mahamatto aiheuttaa kohtuun puristusta, mikä puolestaan voi aiheuttaa kohdun repeämisen. Mahamatottomat sorkkahoitotelineet ovat turvallinen vaihtoehto tiineyden viimeisen kolmanneksen sorkkahoitoon.

Poikiminen vaikuttaa myös sorkkiin. Jo muutamia viikkoja ennen poikimista sorkissa tapahtuu muutoksia hormonien vaikutuksesta. Hormonit löystyttävät sidekudoksia ja siitä aiheutuu muutoksia sorkkaluun kannatinsysteemiin, jolloin sorkan asento ja toiminta muuttuvat. Tämä voi johtaa sorkkahoidon virhearvioon. Jos sorkkaa tässä vaiheessa ohennetaan, aristamisen todennäköisyys kasvaa, varsinkin kun tiineyden loppuvaiheessa lehmällä on vielä tiineydestä aiheutuvaa ylimääräistä painoa. Juuri poikineen lehmän energiavaje voi myös ohentaa sorkkaluun alla olevaa rasvapatjaa. Nämä tekijät itsessään altistavat myös erilaisille sorkkasairauksille, joten sorkkia ei ole hyvä hoitaa tällaiseen aikaan. Lisäksi poikimisen aika on kaikin puolin stressaavaa ja altistaa siten erilaisille sairauksille, joten stressiä ei kannata lisätä vielä sorkkahoidolla.

Näistä syistä ei ole hyvä hoitaa lehmän sorkkia kovin lähellä poikimista. Optimaalisin aika hoitaa sorkat on umpeenpanon yhteydessä eli noin 60 pv ennen poikimista, mutta kuitenkin viimeistään 30 pv ennen odotettua poikimista. Poikimisen jälkeenkin on hyvä odottaa vähintään 30 pv ennen sorkkahoitoa.”

Ajankohtaista

Arkisto

Faba logo
Faba logo