User icon

Nauta-lehti

Kenellä eniten satatonnareita?

Julkaistu 5.11.2021

Kenellä eniten satatonnareita?

Juttua päivitetty viimeksi 30.11.: korjattu MaitoKuortin tilan nimi ja lisätty puuttuvat lehmät.

Päivitimme viime vuonna julkaistun listauksen tiloista, joilla on päästy juhlimaan jo vähintään kymmenet satatonnarijuhlat. Edellisen jutun julkaisun aikoihin elokuussa 2020 tällaisia karjoja oli kertynyt 24 kappaletta. Kehitys on ollut nopeaa, sillä tällä hetkellä näitä kestävyyden huippuunsa viilanneita tiloja on jo 35! ”Kymppisakkiin” on siis reilun vuoden aikana tullut 11 tilaa lisää.

Kuten edellisenäkin vuonna, listan ylivoimainen ykkönen on nytkin Kallion tila Oy Nivalasta. Karjaan on aikojen saatossa kirjattu hulppeat 47 satatonnaria, joista neljä on yltänyt edelleen 150-tonnariksi, ja yksi peräti 200-tonnariksi. Huimia lukuja!

Vaikka tätä listaa lukiessa ei ehkä siltä tunnu, 100 000 maitokilon tuottaminen on edelleen todella harvinaista ja iso saavutus lehmälle. Viime vuonna 100- ja 150-tonnareita kirjattiin 583, joka on vain 0,28 prosenttia koko tuotosseurantaan kuuluvasta lehmäpopulaatiosta. Äärimmäisen pieni valiojoukko siis.

Sadantuhannen maitokilon tuottaminen vaatiikin kaiken onnistumista: oikeita geenejä, hyviä olosuhteita, riittävää ruokintaa, tarkkaa hoitoa ja päälle vielä ripauksen onneakin.

post image

Jos haluat mieluummin tarkastella taulukkoa PDF-muodossa, se löytyy täältä.

Artikkeli Kenellä eniten satatonnareita? julkaistiin alunperin sivustolla Nauta-lehti.

Ajankohtaista

Arkisto

Faba logo
Faba logo