User icon

Blogi

Ennätysmäärin EKM 12000 tuloksia!

Julkaistu 1/5/2021

Ennätysmäärin EKM 12000 tuloksia!

Kolmen viime vuoden aikana karjatalous on päässyt nauttimaan ennätysmäärin EKM 12.000 tuloksista. Esimerkiksi viime vuonna kävimme lähes 90 tilalla vuoden 2019 tuloksiin perustuen juhlimassa yhdessä tilan upeaa saavutusta. Muutamassa vuodessa näitä tilaisuuksia on pidetty lähes 300. Tässä kehityksessä on ollut mahtava olla mukana. Näillä tiloilla karjan hoito-olosuhteet on kehittyneet harppauksittain jalostuksen kehityksen kanssa rintarinnan. Olemme kaikki entistä osaavimpia.

Faban ja VikingGenetics pohjoismainen hallinto olivat rohkeita edelläkävijöitä yli kymmenen vuotta sitten panostaessaan yli 14 miljoonaa euroa genomisen valinnan kehitykseen. Nyt voimme nauttia tästä merkittävästä pohjoismaisesta panostuksesta.  Karjatilojen omistajat näkivät tarpeet ja kehityksen oikein. Faban päämääränä on luoda lisäarvoa omistajakarjatiloilleen. Tämä oli johtotähtenä myös silloisissa rohkeissa päätöksissä. Vahvaa edistymistä on tapahtunut kaikissa ominaisuuksissa. Kymmenen vuotta sitten yleisesti keskusteltiin kestääkö lehmä 10.000 kilon keskituotosta.  Nyt kaikkien ominaisuuksien voimakkaasti edistyttyä, tiedetään lehmän kestävän helposti 12.000 keskituotoksen ja reippaasti enemmän. Samalla on kyetty vastaamaan meijeriteollisuuden tarpeeseen painottaa valkuais- ja rasvatuotosta kulutusmaidon kysynnän supistuessa 4-5 % vuodessa. Myös lehmien kestävyys on kasvanut vuosi vuodelta. Yksi perinteinen mittari lähestyy jo 600 eläintä vuodessa eli 100 tonnarit.

Genomisen valinnan luomaa kaikkea etua ei ole vielä saavutettu. Naaraiden genomitestaus on kasvanut, mutta se ei ole vielä saavuttanut lakipistettä eli edelleen tilakohtaista hyötyä on saavutettavissa. Naaraiden arvosteluvarmuuden ollessa sonnien luokkaa voidaan genomistestaamalla naaraat saada yhteenlaskettu arvosteluvarmuus korkealle tasolle. Samalla sonniketjun kierto tulee vielä jonkin verran tehostumaan tuorealkioiden siirron avulla. Sukupuolilajitellun siemenen käytön avulla voidaan varmistaa hyvien naaraiden saanti parhaista hiehoista. Liharoturisteytysten käytöllä on saatu karsittua heikoimmat lehmät ja hiehot sukua jatkamasta. Kaikessa edellä mainitussa on edelleen mahdollista parantaa tuotosta.

Uudella vuosikymmenellä pääsemme myös täysimääräisesti hyödyntämään rehunsäästöjalostuksen tuomat edut. Genomijalostuksen jälkeen rehunsäästöön tehdyt investoinnit ovat olleet karjatilojen tekemä uusi rohkea edelläkävijä päätös. Tämän takia tulemme näkemään jalostuksen vaikuttavuuden osalta hyvän vuosikymmenen. Ja juhlimme kasvavissa määrin EKM 12.000 ja 13.000 tuloksia, jotka on tuotettu entistä pienemmin kustannuksin taloutta parantaen.

Kirjoittaja: toimitusjohtaja Antti Latva-Rasku, Faba osk

Ajankohtaista

Kategoriat

Blogi

Arkisto

Faba logo
Faba logo