User icon

Nauta-lehti

Mikä ihmeen AMC?

Julkaistu 20.8.2021

Mikä ihmeen AMC?

Maailman Ayrshire Federaatio on kiinnittänyt huomiota ayrshirerodun geenivirheeseen, joka aiheuttaa vakavia epämuodostumia, kuolleena syntyneitä vasikoita ja myös vaikeita poikimisia. Geenivirheen nimi on Arthrogryposis multiplex congenita ja se lyhennetään AMC.

AMC:n homotsygoottikantajat ovat pienikokoisia, niillä on selkärangan ja nivelten epämuodostumia ja ne syntyvät kuolleena tai kuolevat hyvin pian syntymän jälkeen. Epämuodostumasta käytetään myös englanninkielistä nimeä curly calf syndrome.

AMC on autosomaalinen, resessiivinen geenivirhe ja sitä havaitaan ayrshire-rodun ja muiden punaisten pohjoismaisten rotujen lisäksi muillakin roduilla. AMC:n uskotaan olevan lähtöisin vuonna 1997 syntyneestä sonnista Peterslund.

post image

AMC-geenivirhettä havaitaan ayrshire-rodun ja muiden punaisten pohjoismaisten rotujen lisäksi muillakin roduilla. Kuvan vasikat ovat terveitä.

Testataanko eläimiä AMC:n suhteen?

Tällä hetkellä AMC on mukana VikingGeneticsin käyttämällä genomitestisirulla, mutta ko. tutkimusta ei vielä olla saatu viralliseksi genomitestin kautta. Näiden vielä toistaiseksi epävirallisten testien perusteella AMC:n tämänhetkinen frekvenssi Pohjoismaissa on alhainen, vajaa 2 prosenttia. Reilun 20 000 testatun eläimen joukosta on löytynyt noin 400 kantajaa.

Tällä hetkellä yksittäisen eläimen voi testata Fabalabin kautta erillisellä testillä, joka maksaa 43 e + alv. Yksittäisen eläimen tulokset ilmoitetaan seuraavasti:

  • A2F = vapaa
  • A2C = kantaja
  • A2S = homotsygoottikantaja

VikingGenetics huomioi tämän geenivirheen sonnivalinnoissaan, ja AMC:n kantajia ei tällä hetkellä oteta käyttöön. Kaikki siementuotantoon ostetut sonnit testataan AMC:n suhteen. Viimeisin siementuotantoon VikingRed-jalostusohjelmassa päätynyt AMC:n kantaja on syntynyt vuonna 2017. Huuhtelusopimuksiin ja alkiotuotantoon voidaan valita harkiten AMC:n kantajia, jos eläin on muilta ominaisuuksiltaan huipputasoinen.


VikingRed-jalostusohjelman sonnit, jotka ovat AMC:n kantajia.

post image

Teksti: Pirkko Taurén, tuoteryhmäpäällikkö, Faba
Kuvat: Hinni Tiira ja Sanna Lohenoja, Faba

Lähde: Agerholm, J.S., McEvoy, F.J., Menzi, F., Jagannathan, V., Drögemüller, C.: A CHRNB1 frameshift mutation is associated with familial arthrogryposis multiplex congenita in Red dairy cattle. BMC Genomics 17:479, 2016. Pubmed reference: 27364156. DOI: 10.1186/s12864-016-2832-x.

Lue lisää:

Asiantuntijoiden ylläpitämän tieteellisen OMIA-sivuston faktaa AMC:stä

Pohjoismaisen jalostusarvosteluyhdistyksen NAV:n jakamaa tietoa geenivirheistä

Maailman Ayrshire Federaation uutiskirje koskien AMC:tä

Kanadalaisen CDN:n tietopaketti AMC:stä

 

Artikkeli Mikä ihmeen AMC? julkaistiin alunperin sivustolla Nauta-lehti.

Ajankohtaista

Arkisto

Faba logo
Faba logo