User icon

Blogi

Eläinmäärän hallinnalla kohti tasaisia poikimisia

Julkaistu 23.9.2020

Eläinmäärän hallinnalla kohti tasaisia poikimisia

Jalostavalta meijeriteollisuudelta on tullut selkeä viesti maidon kuiva-ainepitoisuuden kasvattamiseksi ja tasaisen maitomäärän turvaamiseksi. Meijeriteollisuus arvostaa kuiva-ainetta, sillä veden kuljettaminen tiloilta jalostuslaitoksiin ja veden erottelu rasittavat teollisuutta. Ravitsemuksellisesti tärkeiden proteiinien ja rasvojen tuottaminen on myös eläimelle parempi vaihtoehto. Lehmien terveydelle on suotavampaa lypsää vähemmän litroja kovemmilla pitoisuuksilla.

Jalostaminen on pitkäaikaista työtä. VikingGeneticsin kansainvälisessä jalostusohjelmassa on jo useiden vuosien ajan keskitytty maidon pitoisuuksien parantamiseen. Pystymme tarjoamaan asiakkaillemme laajan valikoiman sonneja, jotka periyttävät hyvien terveys- ja robottiominaisuuksien lisäksi myös korkeita maidon pitoisuuksia.

Tänään tehdyt sonnivalinnat realisoituvat reilun kahden vuoden kuluttua. Kannattaa siis reagoida viimeistään nyt ja panostaa tulevaisuuden eläinainekseen. Hienoja onnistumisia on ollut koko kesän ajan nähtävillä EKM 12 000 kg/ 13 000 kg/14 000 kg-tiloilla, joilla VG:n eläinaines on tuottanut taloudellisesti merkittävää tulosta karjanomistajien ammattitaidon siivittämänä.

Oikean eläinaineksen lisäksi yhä tärkeämmäksi nousee tasainen maitovirta eli poikimisten suunnittelu tasaisesti ympäri vuoden. Faba-lehdestä ja Faban kotisivuilta löytyy kattavasti tietoa eläinmäärän hallintaan ja siihen, kuinka poikimisten jaksotus saadaan onnistumaan. Apunasi ovat hedelmällisyysraportin ennusteet syntyvistä lehmävasikoista sekä hedelmällisyysasiantuntijoiden tekemät lepokausi- ja varhaistiineystarkastukset. Sukupuolilajitellulla X-Vik -siemenellä turvataan riittävä lehmävasikoiden määrä ja kattava tarvike- ja laitevalikoima auttavat kiimojen seurannassa.

Kirjoittaja: Marja Eskelinen, tuoteryhmäjohtaja, Faba osk

Ajankohtaista

Arkisto

Faba logo
Faba logo