User icon

Menestystarinat

Nina ja Hannu Gröhn: “Hoitoparsia emme enää vaihtaisi pois!”

Julkaistu 5/7/2020

Nina ja Hannu Gröhn: “Hoitoparsia emme enää vaihtaisi pois!”

Hannu ja Nina Gröhnin karjassa Nurmeksessa on otettu käyttöön hoitoparret ja nyt siemennykset sujuvat ilman isäntäväen läsnäoloa turvallisesti. Tilalla on noin 70 lehmää vuonna 2011 valmistuneessa pihatossa. Karjan keskituotos tarkkailuvuonna 2019 oli EKM 11901 kg. Hannu ja Nina ovat erittäin tyytyväisiä tilalle kaksi vuotta sitten hankittuihin hoitoparsiin. Näin he kertovat kokemuksistaan hoitoparsista.

Hoito- ja siemennysparsista ja niiden mahdollistamasta yksinsiemennyksestä Niina kuuli ensimmäisen kerran jossakin Faban järjestämässä koulutuksessa ja heti innostuimme asiasta. Asia jäi hiukan unholaan, mutta joskus tuli sitten seminologin kanssa asiasta puhetta ja hän sanoi, että voi laittaa viestiä hoitokalusteiden myyntiä tekevälle henkilölle, että olisimme kiinnostuneita saamaan kalusteista tarjouksen. Hannu taisi ottaa itse mitat, tarjous tuli ja parret päätettiin ostaa.

imageimage

Hannu asensi parret itse paikoilleen. Mitään sen ihmeempiä kommervenkkejä tai hankaluuksia ei ollut parsien tilaamisessa tai asentamisessa. Oma hommansa tietenkin niiden paikoilleen laittaminen oli, mutta mitään sen ihmeempiä huoltoja tai korjauksia ei ole tarvinnut tehdä asentamiseen jälkeen. Asennuksesta on aikaa kaksi vuotta.

Parret asennettiin samaan paikkaan missä siemennys tapahtui ennenkin, kiinteät parrenerottajat otettiin pois ja vaihdettiin nämä ylös-alas-sivulle liikuteltavat hoitoparrenerottajat. Lukkoparret meillä oli erottelutilassa jo ennestään, erottelutilaa käytetään mm. hoitojen tekemiseen sekä siemennyksiin.

Seminologit voivat hoitaa siemennykset yksin

Ennen hoitoparsia siemennykset tapahtuivat seminologin kanssa yhdessä eli tilalta oli joku aina hännänpitelyssä. Nykyään lehmien siemennykset hoituvat melkeinpä täysin seminologin itsenäisesti suorittaen eli tilalta ei ole ketään mukana.

Hoitoparsia on kaksi kappaletta, joten jos on yhden lehmän siemennys niin toiseen laitamme aika monesti tarkistettavan lehmän, jolloin tarkistuksetkin tulevat siinä sivussa vähemmällä työmäärällä. Hiehojen siemennykset ja tarkistukset tapahtuvat edelleen seminologin kanssa yhdessä eli silloin hännänpitelijä on mukana.

Tilalla on oma typpipönttö, josta annokset pääsääntöisesti otetaan. Jätämme yleensä siemennyskortin päälle lapun, mitä siementä laitetaan, oli se sitten Jasun mukainen tai esim. vaihto lihasonniin, sekä myös viestin siitä saako lehmän päästää siemennyksen jälkeen irti pihaton puolelle vai jätetäänkö kiinni siemennysparteen, jos höyryäminen on lehmällä edelleen vahvaa.

Oman ajankäytön suunnittelu helpottuu ja aikaa säästyy

Mielestämme hoitoparret ovat tuoneet sekä merkittävää ajansäästöä että paremman mahdollisuuden suunnitella omaa ajankäyttöään, kun siemennyspäivään ei ole aina tarvinnut huomioida seminogin tuloaikaa. Hän tulee, kun tulee, siementää ja yleensä päästää lehmän/lehmät vielä irti pihattoon takaisin. Meidän tehtävämme on ollut ilmoittaa siemennys ja laittaa lehmä kiinni odottamaan siementäjää. Odotusajat lehmillä ovat pysyneet varsin maltillisina, kun tilalla käydään siementämässä ennen klo 12.

post image

Seminologien toimintaan olemme erittäin tyytyväisiä, he ovat laittaneet tilan suojavarusteet päälle ja hoitaneet hommansa varsin mallikkaasti ja itsenäisesti, hyvin vähän on mitään ongelmia ollut. Tiinehtymisessä ei ole ollut myöskään hoitoparsien tulon jälkeen minkäänlaista notkahdusta, joten mielestämme varsinaisessa siemennystapahtumassa ei ole ollut seminologeilla ongelmia yksin siementäessä.

Hoitoparsia ja sen mahdollistavaa seminologin yksinsiemennystä emme kyllä enää vaihtaisin pois, niin toimiva ja tilan arkea helpottava palvelu se on ollut! Lisäksi se ei edes maksa ekstraa, vain hoitoparret ovat maksaneet mutta niiden hinta on jo tullut takaisin monta kertaa säästyneenä aikana ja työnä.

 

Teksti: Niina ja Hannu Gröhn, Nurmes
Kuvat: Aila Heikura, Faba

Aiheet

Ajankohtaista

Kategoriat

Blogi

Arkisto

Faba logo
Faba logo