User icon

Nauta-lehti

Älä putoa!

Julkaistu 20.3.2020

Maatilalla rakentaminen ja kunnossapito edellyttävät välillä korkealla työskentelyä. Katolta, telineeltä tai tikkailta on suurin riski pudota. Putoamistapaturmat ovat usein vakavia, vaikka pudotus ei olisi korkea. Korkeallakin voi työskennellä turvallisesti, kunhan riskit on arvioitu ja hallittu sekä ammattitaito ja olosuhteet ovat kunnossa.

 

Maatalousyrittäjille sattuu noin 500 putoamistapaturmaa vuosittain. Yleisin vahingonaiheuttaja on tikkaat. Tavallisimmin putoamistapaturma sattuu rakennustöissä tai koneiden ja laitteiden huollossa, korjauksessa ja asennuksessa.

Hanki hyvät tikkaat, vai pitäisikö sittenkin rakentaa telineet?

Nojatikkaat ovat yleinen ja vaarallinen työskentelyalusta. Niitä saisi käyttää vain esimerkiksi nostoapuvälineiden kiinnittämiseen ja irrottamiseen tai tilapäiseen kulkuun työtasolta toiselle. Tikkaiden on pysyttävä tukevasti paikoillaan.

Tärkeä tekijä tikastyön turvallisuudessa on hyvä oma tasapaino. Haitallista on kehon painopisteen siirtyminen jalkojen tukialueen ulkopuolelle ja normaalista poikkeavat liikesarjat. Virheastumiset lisääntyvät mitä jyrkemmässä kulmassa tikkaat ovat.

Turvalliset tikkaat ovat vakaat, oikeassa asennossa, luistamattomat ja tukevat.

Työpukkeja taas käytetään raskaammissa asennus-, rakennus- ja huoltotöissä kuin tikkaita. Ne ovat leveämpiä ja matalampia kuin tikkaat.

Jos tikkaiden tai työpukkien käyttö on jatkuvaa, on paras rakentaa kiinteät telineet. Asianmukaisissa telineissä on tukevat, vähintään 1,1 metrin korkuiset kaiteet. Myös käsijohde, välijohteet tai pystytangot sekä tarvittaessa jalkalista kuuluvat telineisiin.

Telineissä tärkeää on turvallisuus, kantavuus ja tukevuus.

Etukuormain ei ole henkilönostin

Henkilönostimien pitää olla rakenteellisesti kunnossa, käyttötarkoitukseen sopivia ja niitä on käytettävä ohjeiden mukaisesti. Turvallisuus varmistetaan myös huolehtimalla henkilönoston aikana putoamissuojauksesta. Korin kaiteelle ei kiipeillä henkilönoston tai työskentelyn aikana.

Tutustu käyttöohjeisiin ennen henkilönostimen käyttöä ja pyydä opastusta. Noudata turvallisuusohjeita ja varmista, että nostin on tarkastettu. Eristä nostimen työalue ja tue nostin huolellisesti. Kokeile turvalaitteiden toiminta. Varo ylikuormittamasta nostinta ja ilmoita nostimen viat.

Muista, että traktorin etukuormaaja ei ole henkilönostin!

Kokeile korkealla työskentelyä virtuaalisesti

Maatilan vaaranpaikkoja, esimerkiksi työskentelyä korkealla, on mahdollisuus päästä kokemaan virtuaalisesti ja siten täysin turvallisesti VR-lasien avulla (VR = virtual reality eli Keinotodellisuus). VR-kokemusta voi testata ympäri Suomen muun muassa maatalousnäyttelyissä, Melan järjestämillä hyvinvointipäivillä ja lukuisissa yhteistyökumppaneiden tilaisuuksissa. VR-kokemus on osa Melan Nolla tapaturmaa -kampanjaa. Tutustu kampanjaan täällä!

Jos joudut työskentelemään korkealla, muista nämä 7 asiaa!

  1. Käytä asianmukaisia telineitä.
  2. Käytä turvavaljaita tai muita putoamisen pysäyttäviä välineitä.
  3. Varmista, että työkalut ja materiaalit voidaan nostaa ja laskea turvallisesti.
  4. Jos et ole varma katon vahvuudesta, oleta sen olevan heikko.
  5. Käytä liukastumista estäviä jalkineita.
  6. Älä käytä tikkaita, jos työn tekemiseen on turvallisempi tapa.
  7. Jos joudut käyttämään tikkaita, varmista, että ne seisovat tasaisella ja vakaalla alustalla eivätkä luisu.

Teksti: Anna-Riikka Pukari, asiantuntija, Melan työkykytiimi
Kuva: Sanna Lohenoja

Lisää hyviä turvallisuusvinkkejä löydät huhtikuun Nauta-lehdestä 2/2020. Pysytään turvassa ja terveinä!

Artikkeli Älä putoa! julkaistu alunperin sivulla Nauta-lehti

Ajankohtaista

Arkisto

Faba logo
Faba logo