User icon

Menestystarinat

Parhaat keinot hyvään hedelmällisyyteen

Julkaistu 17.12.2020

Parhaat keinot hyvään hedelmällisyyteen

Teemu Tirronen käyttää karjansa hedelmällisyyden parantamiseksi Faban palveluja monipuolisesti. Siemennyspalvelun, SenseHubin ja FabaHELMI-palvelun kruunaa onnistunut hoitoalkioiden käyttö.

Teemu, 30, hoitaa Pyhtäällä 125-päistä karjaansa yhdessä avopuolisonsa Essi Lantan, 18, kanssa. Myös Teemun vanhemmat osallistuvat tilan töihin. Tila siirtyi neljättä isäntäsukupolvea edustavalle Teemulle 2018.

Kahden robotin navetan vanhempi osa on vuodelta 2014 ja uusi osa valmistui syyskuussa 2019. Vanha parsinavetta on hiehojen käytössä. Karja on ayrshire-valtainen. ”Hyvät maidon pitoisuudet ovat kannustaneet pitämään ayrshiren-päärotuna”, Teemu kertoo. Pitoisuuksien arvostus näkyy myös muutamina jersey-risteytyksinä. ”Jerseyn lisäksi olemme ostaneet pienen määrän montbeliarde- ja maitosimmental-annoksia. Näitä kokeilemme huonommin tiinehtyville keskitason yksilöille”, Essi kertoo.

Koivumäen tilalla hyödynnetään Faban palveluita laajasti

Teemu ja Essi käyttävät Faban palveluja hyvin laajasti. Seminologit siementävät, jalostusasiantuntija Leea Kunttu tekee FabaJASUn neljästi vuodessa ja hedelmällisyysasiantuntija Sari Purho tekee FabaHELMI-käynnit säännöllisesti. Karja on ollut mukana GenVik.-projektissa jo useamman vuoden ja kaikilla eläimillä tehdään myös FabaRANE-arvostelut.

Hedelmällisyyspalvelut saavat paljon kiitosta. ”Seminologin ja hedelmällisyysasiantuntijan käynti on aina hyvä juttu. Sari Purho on tehnyt nyt vuoden ajan FabaHELMI-käynnit ja poikimavälit ovat lyhentyneet selvästi”, Essi toteaa.

Lehmillä on käytössä SenseHub Pro kaula-antureilla varustettuna. ”SenseHubin ja FabaHELMI-käyntien ansiosta ei ole jäänyt yhtään kiimaa huomaamatta. Märetunnistin on todella hyvä. Se kertoo kiimojen lisäksi terveydentilasta ja ennustaa poikimiset pari vuorokautta ennen niiden alkamista”, Teemu kertoo.

Hoitoalkiot apuna heikosti tiinehtyville hyville lehmille

Hedelmällisyys on saatu hyvin haltuun, mutta aina toisinaan vastaan tulee heikosti tiinehtyviä yksilöitä. ”Tasoltaan heikko ja huonosti tiinehtyvä eläin saa tietenkin lähteä teuraaksi, mutta hyvätuottoiselle yksilölle haluasi antaa mahdollisuuden jatkaa.”, Essi kertoo. Tähän ratkaisuksi tulivat hoitoalkiot. ”Alkionsiirtoseminologi Minna Strengellin ehdotuksesta lähdimme kokeilemaan niitä”, Teemu jatkaa.

Ennen hoitoalkion siirtämistä eläimen on tarkastanut hedelmällisyysasiantutija ja eläinlääkäri. Mikäli eläin osoittautuu oireettomaksi uusijaksi, Teemu ja Essi harkitsevat alkionsiirtoa. Tärkein tekijä on kuitenkin edellä mainittu yksilön kannattavuus.

Hoitoalkioilla saadut tulokset ovat erittäin hyviä. Vuoden 2020 neljästä siirrosta kolme on onnistunut. Vanhemmista siirroista syntyneet ovat tulleet nyt siemennysikään. Käytettyjen alkioiden taso on noussut koko ajan. ”Ostin aluksi halpoja ja hyvinkin vanhoja alkioita. Hankin niitä myös varalle. Viimeisimmät alkiot ovat jo varsin hyvätasoisia”, Teemu kertoo.

Hoitoalkiot ovat myös johtaneet huippualkioiden hankintaan. ”Kokemukset hoitoalkioista ovat niin hyviä, että olemme uskaltaneet ostaa jo kaksi jalostusalkiota. Näin saamme hyvän yksilön tiineyden varmistamisen lisäksi tehoa jalostukseen”, Essi kertoo.

Koivumäki, Pyhtää

  • Omistaja Teemu Tirronen
  • Ayrshire 80 %, holstein 20 %, muutamia jersey-risteytyksiä
  • Keskituotos 125: 10 500 kg EKM
  • Jalostustavoitteet: pitoisuudet, robottimaisuus
  • Robottipihatto vuodelta 2014. Laajennus ja toinen DeLaval-robotti 2019
  • GenVik-projektissa, genomimerkit
  • Seminologipalvelut, FabaJASU neljä kertaa vuodessa, FabaRANE, FabaHELMI
  • Lehmille SenseHub Pro kaula-antureilla

Hoitoalkio pelastaa

Hoitoalkiolla voi saada siemennyksistä tiinehtymättömän eläimen tiineeksi. Energiavaje, munasolujen heikkolaatuisuus, alkioiden varhaiskuolemat ja munajohtiminen tukkeumat voivat johtaa epäonnistumiseen. Nämä mahdolliset ongelmat voidaan ohittaa siirtämällä alkio suoraan kohtuun. Onnistuminen edellyttää kuitenkin, että alkionvastaanottaja on oireeton uusija.

Oireettomalla uusijalla on säännöllinen kiimakierto, välivuotoja ei ole, eikä eläimelle ole tehty hedelmällisyyshoitoja. Kohdun tulee olla terve, eikä rektalisoitaessa saa tuntua mitään epäilyttävää. Vastaanottajaksi ei kannata ottaa huonoa eläintä, vaan sellainen yksilö, jonka halutaan jatkavan tuotannossa.

Hoitoalkioita alkiokaupasta

Alkiokauppaan pääset mm.fi sivujen Faba-osion linkistä tai Faban kotisivuilta. Kirjautumalla sisään pääset katsomaa alkioita. Osto onnistuu Faban jalostusasiantuntijoiden ja alkiosiirtoseminologien avulla. VikingEmbryo- ja Faba-alkioiden lisäksi myynnissä on karjanomistajien alkioita. Mikäli sinulla on ylimääräisiä ja edullisia alkioita, niin ne kannattaa laittaa Faban välitykseen.

Teksti ja kuvat: Mikko Säynäjärvi

Aiheet

Ajankohtaista

Arkisto

Faba logo
Faba logo