User icon

Menestystarinat

Ketoositestin avulla ruokinta kohdalleen ja eroon ketoosista

Julkaistu 11/2/2020

Ketoositestin avulla ruokinta kohdalleen ja eroon ketoosista

Kouvolassa sijaitsevalla Lantta mty:llä on parsinavetta, jossa lypsää tällä hetkellä noin 30 lehmää. Erillisruokinta on todettu toimivaksi ratkaisuksi, mutta viimevuosien aikana tilalla on kuitenkin ollut ongelmana ketoosit ja varsinkin piilevät ketoosit ovat tuottaneet vaivaa.

Ketoosiongelmaan tilalla on haettu ratkaisua aiemminkin ketoositestien kautta. Ennen käytössä ollut ketoositesti osoittautui hankalaksi, kun testiliuskojen saaminen vaikeutui ja laitteen käyttö oli muutenkin monimutkaista. Näitten takia vanhan ketoosimittarin käyttö jäi vähäiseksi, eikä apua vanhasta laitteesta saatu ongelmaan.

BHB Check – ketoositestilaitteesta tilan väki kuuli Faban seminologin kautta ja ProAgrian järjestämässä pienryhmäkoulutuksessa he kuulivat lisää laitteen ja testin hyödyistä. Uudelle ketoositestilaitteelle päätettiin antaa mahdollisuus, koska ketoosiherkät yksilöt oli löydettävä ajoissa ja näiden ruokinta saatava kohdilleen.

Ensimmäiset testit uudella ketoosimittarilla tilan väki teki yhdessä eläinlääkärin kanssa. Eläinlääkäri neuvoi, miten testiin tarvittava veri saadaan otettua helposti häntäsuonesta ja nyt testien tekeminen sujuu jo rutiinilla.

Mervin mielestä testin tekeminen on helppoa ja nopeaa. Testi maksaa itsensä nopeasti takaisin, kun sen avulla pysytään ajan tasalla kunkin poikineen lehmän energiantarpeen tilasta.

”Testi on mielestämme hyvä apuväline ruokinnan suunnittelussa, herumisen ja seuraavan tiinehtymisen onnistumisessa” toteaa Mervi, Lantta mty:sta.

Aiheet

Ajankohtaista

Kategoriat

Blogi

Arkisto

Faba logo
Faba logo