User icon

Blogi

Uudet teknologiat tuovat tehokkuutta rutiinitöihin

Julkaistu 15.6.2020

Uudet teknologiat tuovat tehokkuutta rutiinitöihin

Maanviljelijän ja maidontuottajan työnkuva on muuttunut automaation myötä. Kun automaatit ja robotit tekevät yksitoikkoiset ja tarkkuutta vaativat tehtävät, voi ihminen keskittyä tilan johtamiseen ja kehittämiseen, eläinten ja kasvien hyvinvointiin sekä ympäristönhoitoon.

Digitalisaatio mahdollistaa kestävän ja kannattavan yritystoiminnan, mikä vaikuttaa myös eläinten hyvinvointiin ja ympäristön suojeluun. Vaikka digitalisaatio mielletään kovaksi asiaksi, edistää se maataloudessa erityisesti pehmeiden arvojen toteutumista.

Viljelijöiden kiinnostus sähköisiin palveluihin ei ole iästä kiinni. Joukossa on niitä, joita uusi teknologia kiinnostaa, ja niitä, jotka välttelevät sitä. Nuoremmat ovat syntyneet digiaikaan, ja heillä on jo kovat vaatimukset teknologian suhteen.

Uuden teknologian tavoitteena on helpottaa maatilayrittäjien rutiineja ja nostaa tilojen kannattavuutta. Automaatio ja ohjelmistot mahdollistavat isot tilakoot ja tuotannon tehostamisen. Digitaalisten palveluiden pitää silti olla helposti omaksuttavia, ja niiden on nostettava myös viljelijöiden hyvinvointia ja elämänlaatua.

Teksti Marja Hakola, kuva Maija Saanio

Kirjoitus on julkaistu alun perin osoitteessa: https://newspool.fi/digitaitoja-tarvitaan-myos-maatilan-arjessa/

 

Aiheet

Ajankohtaista

Arkisto

Faba logo
Faba logo