User icon

Blogi

Kotimaisuus kunniassa – vastuullisuus vie eteenpäin

Julkaistu 6/23/2020

Kotimaisuus kunniassa – vastuullisuus vie eteenpäin

Viime kuukaudet ovat muuttaneet monen suomalaisen suhdetta kotimaiseen maa- ja karjatalouteen. Näimme jopa elintarvikkeiden hamstrausviikot, jotka vähän huvittivat alalla työskenteleviä, mutta muistuttivat myös, mitä elintarvikeketjun katkeaminen merkitsisi. Onneksemme emme vielä ole kohdanneet elintarvikepulaa.

Pulaa on kuitenkin ollut monesta muusta tärkeästä, kuten terveydenhuollon tautisuojaimista ja desinfiointiaineista sekä maatalouden ulkomaisista kausityöntekijöistä. Moni kuluttaja on ymmärtänyt kotimaisen maatalouden merkityksen entistä vahvemmin. Uskon, että tämä kantaa myös tulevaisuuteen. Suomalaisten pieni antibioottien käyttö tuotantoeläimillä on noussut kansalaisia suojaavana asiana esiin. Suomessa ja Pohjoismaissa karjanjalostus on tuntenut vastuunsa eläinterveydestä ja hyvinvoinnista. Olemme ehdottomia pioneereja karjan terveyden jalostajina.

Osuustoiminnassa vastuullisuus on toiminnan kulmakiviä. Ensisijaisena lähtökohtana on kantaa vastuuta jäsenille tuotettavasta taloudellisesta lisäarvosta. Osuuskunta toimii myös edelläkävijänä jäsenistön hakiessa uusia, entistä tuottavimpia ratkaisuja. Hyvänä esimerkkinä on rehuhyötysuhteen jalostus, joka parantaa karjatilan taloutta ja vähentää hiilidioksidipäästöjä. Sorkkaterveysjalostuskin aloitettiin kauan ennen kuin sorkkaterveydestä tuli nykyisenlainen, vakava haaste. Sorkkaterveyttä on tuettu myös urituspalvelullamme.

Faban vastuullisuus kumpuaa jäsenten tarpeiden täyttämisestä ja siitä, että jäsenet ovat työntekijöiden kanssa luomassa kestäviä ratkaisuja. Poikkeusaikana osuustoiminnallista yhteisöllisyyttä on toteutettu uusin keinoin muun muassa verkkokokouksilla ja webinaareilla.

Antti Latva-Rasku, Faba osk toimitusjohtaja

Kirjotus on julkaistu aiemmin Faba-lehdessä 2/2020

Ajankohtaista

Kategoriat

Blogi

Arkisto

Faba logo
Faba logo