User icon

Blogi

Pohjoismainen terveysjalostus on maailman huippua

Julkaistu 27.5.2020

Pohjoismainen terveysjalostus on maailman huippua

Terveysominaisuudet ovat edelleen suosittu puheenaihe lypsykarjanjalostuksessa. Useimmissa hiukankin suuremmissa karjanjalostusmaissa, joissa pyöritetään omaa jalostusohjelmaa, otetaan terveysominaisuudet jollakin tavalla huomioon. Maiden välillä on kuitenkin suuria eroja niin yksittäisten terveysominaisuuksien määrässä kuin kerättävän datankin määrässä ja laadussa.

Meillä Pohjoismaissa lypsykarjan terveysominaisuuksien suhteen on tehty valintaa kauemmin kuin missään muualla, jo 40 vuotta. Ensimmäisenä alkoi solutietojen ja muutamia vuosia sen jälkeen utaretulehdushoitotietojen keruu. Arvosteltavien terveysominaisuuksien määrä on kasvanut vuosien varrella ja viimeisenä palettiin on lisätty vasikan elinvoima. Terveyden kanssa on tehty paljon töitä ja tulokset ovat kiistattomia. Interbull-vertailussa VikingHolstein on aivan omaa luokkaansa mm. tytärhedelmällisyydessä, VikingRed pitää kärkisijaa utareterveydessä ja molemmat rodut loistavat kestävyydessä.

Aikaisemmassa vakanssissani VikingGeneticsin Etelä-Amerikan vientipäällikkönä kävin monta kertaa vuodessa ”rapakon takana” viemässä terveysjalostuksen ilosanomaa myös latinoviljelijöille. Vastaanotto oli positiivinen, vaikka monille maidontuottajille mm. Kolumbiassa ja Perussa tuotos onkin edelleen tärkein valintakriteeri. Onneksi pohjoismaisen genetiikan kanssa ei tarvitse valita tuotoksen ja terveyden välillä, ja pakettia (jota myös NTM:ksi kutsutaan) täydentävät vielä keskimääräinen koko ja kestävyyskin.

Havaitsin myös, että toisinaan yksinkertainen viesti on tehokkain. Eräällä vienninedistämismatkallani Chilessä kerroin ominaisuudesta, jota meillä pidetään jo lähes itsestäänselvyytenä: poikimahelppoudesta. Mainitsin, että meillä Pohjoismaissa 96 % holsteinin poikimisista ovat helppoja tai normaaleja ja yleisö hiljeni, lähes epäuskoisena. Sillä hetkellä oli helppo olla ylpeä pohjoismaisesta jalostusohjelmasta.

 

Suvi Johansson, Breeding Manager VikingHolstein, VikingGenetics

Ajankohtaista

Arkisto

Faba logo
Faba logo