User icon

Nauta-lehti

Kuljeta kärpäslätkällä

Julkaistu 22.3.2019

Naudat voi palkinnon avulla opettaa koskemaan turvallaan kohdetta, vaikkapa rehukauhaa. Tosin kauha ei välttämättä arjessa ole se käytännöllisin vaihtoehto.

Lehmien, kuten muidenkin eläinten, kouluttaminen on palkitsevaa hommaa. Naudat oppivat nopeasti ja tuloksia näkee usein jo lyhyen harjoittelun jälkeen. Etenkin, jos koulutettavat asiat ja koulutushetket on suunniteltu hyvin etukäteen.

Positiivinen vahvistaminen palkan avulla nopeuttaa oppimista entisestään. Kohdetyöskentelyn opettaminen ja hoitotoimenpiteisiin, kuten pistämiseen, ehdollistaminen helpottavat arkea ja sujuvoittavat toimenpiteitä. Opettamiseen käytetyn ajan saa yleensä moninkertaisesti takaisin.

Kohdetta koskemaan

Kohteen koskettaminen on helppo opettaa naudalle. Kun se on hallussa, voi taitoa hyväksikäyttää nautojen siirtämisessä tai sen selvittämisessä, mitkä paikat navetassa huolestuttavat niitä.

Kohdetyöskentelyssä nauta opetetaan koskettamaan haluttua kohdetta. Kohteeksi kannattaa mieluiten valita tavara, joka ei ole arkikäytössä. Ruokintakauha ei siten välttämättä ole paras mahdollinen. Vaikka koulutushetket erotettaisiin arkiaskareista, voivat naudat pyrkiä koskettamaan kohdetta muulloinkin, jos se on arjessa paljon esillä.

Kosketuskohteena voi toimia vaikkapa kärpäslätkä, itse tekaistu kosketuskeppi tai vastaava. Kohteen merkitys on helpohkosti yleistettävissä muihinkin tilanteisiin ja paikkoihin. Tämä tarkoittaa sitä, että sama kohde (esimerkiksi kärpäslätkä) merkitsee naudoille samaa asiaa muuallakin kuin missä se on alkuun otettu käyttöön.

Kohdetyöskentely aloitetaan ottamalla kohde esiin ja odottamalla, että lehmä koskettaa sitä turvallaan. Kun se tekee näin, se saa palkan. Tätä vaihetta toistetaan muutama kerta paikallaan pysyen. Halutessaan tehtävään voi lisätä myös äänimerkin, jolloin vähitellen lehmä oppii yhdistämään kohteen ilmestymisen ja äänimerkin haluttuun tehtävään.

Kosketuskohteen avulla siirrot helpoiksi

Kun koskettaminen paikallaan sujuu, voidaan aloittaa siirtely. Kohdetta siirretään ensin hieman kauemmas ja jälleen odotetaan. Kun nauta siirtyy koskettamaan kohdetta, se saa jälleen palkan. Taas voidaan tehdä muutama toisto, jonka jälkeen kohdetta taas siirretään.

Lopulta eläimiä voi kuljettaa ja siirtää haluttuun suuntaan kohdetta liikuttamalla. Kohdetyöskentelyn opettaminen on monesti selkeästi nopeampaa kuin eläinten siirtäminen ajamalla.

Kohdetta voi hyödyntää myös sen selvittämiseen, mitä paikkoja naudat navetassa jännittävät. Tällaisen paikan kohdalla ne eivät pysty seuraamaan kohdetta normaalisti, koska pelko vie voiton. Kun oikea paikka on löytynyt, voi tutkia, mikä kohdassa eläimiä huolestuttaa. Aiheuttaako valaistus jyrkkiä varjoja, muuttuuko pintamateriaali ja niin edelleen.

Teksti: Eveliina Kuukkanen-Vekkeli, Faba
Kuva: Hinni Tiira

Lisää asiaa nautojen kouluttamisesta löydät huhtikuun Nauta-lehdestä 2/2019!

Ajankohtaista

Arkisto

Faba logo
Faba logo