User icon

Menestystarinat

Vuorovedolla ja ammattitaidolla

Julkaistu 1/11/2019

Vuorovedolla ja ammattitaidolla

Vuorenmaan Maatila oy:n karjaa pyöritetään kahden perheen voimin vuorovedolla. Jo pitkään käytössä ollut käytäntö antaa aikaa muullekin elämälle. Faban jalostus- ja siemennyspalvelut helpottavat myös omalta osaltaan kiireistä arkea.

Haapavedellä sijaitsevan Vuorenmaan Maatila Oy:n omistavat veljekset Ville ja Janne Vuorenmaa sekä Jannen puoliso Sanna Koukkari. Heidän lisäkseen navettatöihin osallistuu Villen puoliso Päivi. Palkattua työvoimaa heillä ei kesäharjoittelijaa lukuun ottamatta ole, joten kiirettä riittää.

Oikeasti lomalla

Viikoittain vaihtuvat työvuorot antavat kuitenkin sopivia hengähdystaukoja. ”Näin pystyy olemaan lomalla ihan oikeasti ja muillekin hommille jää aikaa. Tietenkin jos navetalla tarvitaan, niin sitten tullaan vapaalta apuun”, Janne kertoo.

Vapaa-ajalle on käyttöä. Ville, 39, viettää aikaa puolitoistavuotiaan Sonja-tyttärensä kanssa. Jannella, 41, puolestaan riittää energiaa kuntosalille ja Sanna, 42, rentoutuu lenkkeillessään koirien kanssa. Jannen ja Sannan lapset Elias, 10, ja Oskari,13, arvostavat vanhempiensa vapaa-aikaa.

Vuorovedolla on pitkä historia aina 1970-luvun alusta. Veljesten isällä ja sedällä oli yhteinen karja, jota he hoitivat vuorotellen. Äidillä oli puolestaan oma karja. Karjat yhdistettiin ja navetta rakennettiin uudelle tontille 1996. Tila toimi yhtymänä ja vuodesta 2010 nykyisten omistajien voimin. Tänä vuonna tilasta tehtiin osakeyhtiö.

Kolmella robotilla

Uusi robottipihatto valmistui 2011, ja nuorkarja muutti -96 valmistuneeseen navettaan. Liikkeelle lähdettiin kahdella robotilla, mutta kolmannen hankinta tuli pian eteen. ”Kolmas robotti ostettiin Venäjän kaupan pysähdyttyä. Lehmämäärää oli lisättävä, jotta tulot säilyisivät jotenkin entisellään. Nyt laajennukset on tehty. Tällä työporukalla ollaan maksimieläinmäärässä, eikä työntekijän palkkaaminen ole näillä hinnoilla mahdollista”, Janne kertoo.

Karjan 170 lehmästä noin 2/3 on holsteineja ja kolmannes ayrshirejä. Lisäksi joukossa on muutamia jersey-risteytyksiä. Risteytykset on siemennetty jerseyllä, joten rodun osuus saattaa lisääntyä karjassa. ”Niillä on määrätietoinen luonne ja ne ovat olleet hyvin lypsettäviä”, Ville kertoo.

Terveys arvossaan

Rodulla ei ole omistajille merkitystä. ”Terveys, jalat ja robotille sopivuus ovat ehdottomasti rotua tärkeämpiä asioita”, Sanna kertoo. ”Holsteinienkin osuus nousi laajennuksen yhteydessä tehdyillä ostoilla, eikä se ollut tietoinen valinta”, Janne jatkaa.

Aiemmin Janne oli hyvin kiinnostunut jalostuksesta, mutta nyt työmäärän lisäännyttyä hän on antanut yhä enemmän vastuuta jalostusasiantuntija Katja Tulpolle. Katja käy tekemässä jalostussuunnitelman ja rakennearvostelemassa neljä kertaa vuodessa. Sanna siemensi aiemmin itse, mutta nyt Faban seminologit hoitavat siemennykset. Seminologi Satu Kilponen vastaa FabaHELMI-käynneistä.

Hyvinvointia ja tuotosta

Karjasta löytyy lukuisia hienoja lehmiä. Avokaado (K.Urban x L.Summerboy) on karjan kuudes satatonnari ja Ehta (H.Satsi x V.Upallo) lähestyy rajaa kovaa vauhtia. Ne ovat lypsäneet parhaimmilla kausillaan 14 877 ja 16 623 kiloa maitoa. Tällä hetkellä navetassa on yli 80 000 kiloa lypsäneitä kaksi, yli 70 000 neljä ja 60 000 kilon pyykin ohittaneita neljä. Parhaimmat 305 päivän tuotokset ovat myös komeita. Peräti 11 tuotannossa olevaa lehmää on Avokaadon ja Ehtan lisäksi ylittänyt 14 000 kiloa.

”Ilman hyvää eläinainesta ja kunnollista säilörehua ei tehdä ihmeitä. Lehmien hyvinvointi on kuitenkin tärkein asia. Hyvän hoidon lisäksi on oltava tilaa, raitista ilmaa ja hyviä rakenteita sekä laitteita. Esimerkiksi meillä mattojen hankinta ja kolme kertaa vuodessa tehdyt sorkkahoidot ovat tehneet todella hyvää”, Janne kertoo.

Teksti Mikko Säynäjärvi, kuvat Kari Rantonen
Faba-lehti 4/18

Ajankohtaista

Kategoriat

Blogi

Arkisto

Faba logo
Faba logo