User icon

Menestystarinat

Lypsikit livenä -tila esittelyssä — Jalostuksen työkalujen tehokas käyttö tuo tuloksia Yli-Savusen tilalla

Julkaistu 20.6.2019

Lypsikit livenä -tila esittelyssä — Jalostuksen työkalujen tehokas käyttö tuo tuloksia Yli-Savusen tilalla

Jalostusinto sekä kaikkien jalostustyökalujen tehokas käyttö näkyy Marko ja Sanna Savusen holstein-karjassa. Pihatossa on lukuisia tiineitä HI-naaraita ja kovatasoisia nuoria hiehoja. Kaksi hiehoa on päätynyt VikingGeneticsille Hollolaan huuhdeltavaksi. Tärkeimmäksi työvälineeksi Sanna mainitsee genomitestauksen.

Tuomikylätien varrella sijaitseva Yli-Savusen tila on ollut Marko Savusen suvun hallussa jo vuodesta 1546. Ja varmaan säilyy edelleen, sillä Markon ja Sannan nuorimmainen, lukiota käyvä Mikko, on jo päättänyt jatkaa tilanpitoa.

Tilalla on selvä työnjako. Marko, 50, hoitaa rehut ja Sanna, 49, vastaa jalostuksesta ja navettatöistä. Mikko on ollut aina mukana töissä, ja vanhemmat kuuntelevat Mikon mielipiteitä tulevaisuudensuunnitelmia pohtiessaan.

Kiinnostavat indeksit

Sanna on hyvin kiinnostunut jalostuksesta ja siksi hän valitsee sonnit tilasäiliöön. Jalostusasiantuntija Jenna Lampinen käyttää FabaJASUssa säiliön valikoimaa. ”Kyllä minä melko paljon aikaa verkkokaupassa vietän. Kiinnostavien indeksien tutkiminen on hauskaa”, Sanna toteaa.

Kaikki lehmävasikat genomitestataan, ja käytössä ovat DNA-korvamerkit. ”Genomitestillä saan nopeasti selville eläimen tason. Jos joltakin tieto puuttuu, niin olen ihan kuutamolla”, Sanna kertoo. Hän korostaa myös rakennearvostelun tärkeyttä.

Kovatasoista nuorisoa

Puolet lehmistä siemennetään liharotusonneilla ja kaikki hiehot omalla rodulla. Osalle parhaista käytetään X-Vik-siementä. Hiehojen taso on tällä hetkellä niin hyvä, että ylimääräiset saa myytyä helposti.

Hollolaan on myyty kaksi hiehoa. Onnelix (VH Gizmo x VH Bostrup) on Faban X-alkio-tuotannossa ja VG Paula (Declic x VH Liftoff) aloittaa jalostusalkiotuotannon syksyllä. VG Paulan emä on Nina ja Hannu Hokkasen kasvatti Ala-Rantalan Nelli, josta kerrottiin edellisessä Faba-lehdessä. Sanna osti kaksi Nellin alkioita ja sai niistä VG Paulan lisäksi Bellan. ”Paulan myynti oli helppo ratkaisu. Toinen jäi kotiin ja toisesta sain hyvät rahat. Aion tietenkin ostaa Paulan alkioita”, Sanna toteaa.

Ihmesonni VH Miracle

VH Miracle on Sannan ykkössuosikkisonni tyttärien perusteella. Niitä oli yhdeksän ja viisi on edelleen lypsyssä. Yli 12 000 kiloa toisella kaudellaan lypsänyt Lily on mieluisin. Tyylikkäin on puolestaan Lisbeth, EX-90. Myös VH Suarezilla on monta hyvää ja huoletonta jälkeläistä.

Tämän hetken sonneista VH Perth P saa paljon kehuja. ”Pertin utare sopii hienosti robotille ja etenkin kiinnitykset ovat hyvät. Pieni tiukkuus ei haittaa. Ja onhan se väritykseltäänkin hieno”, Sanna naurahtaa.

Viime vuonna VikingGenetics osti tilalta VH Mondial (VH Murano x VH Gant) -nimisen sonnin, mutta se valitettavasti karsiutui. Uusia on onneksi tulossa, sillä HI-tiineyksiä on parhaillaan viisi ja kovatasoisia hiehoja on kasvamassa.

Innolla mukaan

Lehmien lisäksi pihapiirissä on hevosia, joilla lähinnä tyttäret ratsastavat. Marko on harrastanut raviurheilua ja Sanna on toiminut kouluratsastustuomarina sekä kasvattanut hevosia. Nyt harrastukset ovat vaihtuneet Markolla metsästykseen ja Sannalla sonnishoppailuun. ”En minä oikeasti sonneja liikaa shoppaile, mutta seuraan tarjontaa tiiviisti”, Sanna naurahtaa.

Lypsikit Livenä -tapahtumaan Savuset suhtautuvat rennosti. ”Ihan innolla mukaan”, Marko tokaisee. ”Toivottavasti ihmiset lähtisivät joukolla liikkeelle. Näkisivät sitten, minkälaisia lehmiä meillä on”, Sanna jatkaa.

Teksti Mikko Säynäjärvi, kuvat Timo Aalto

Juttu on julkaistu Faba-lehdessä

Yli-Savunen, Ilmajoki

 • Omistajat Marko ja Sanna Savunen
 • Lapset Mikko, 16, ja Johanna, 18
 • Sannan aikuiset lapset aiemmasta liitosta, Sonja ja Silja, ovat muuttaneet jo omilleen
 • Pääosin holsteineja, lypsyssä viisi ayrshireä
 • Keskituotos 64: 11 020 kg EKM
 • Vanha navetta vuodelta 1969
 • Pihatto ja asema valmistuivat 1998 ja laajennus 2005
 • Lely-robotti 2015
 • Hiehopihatto rehulatoon kesällä 2019
 • Peltoa 70 ha, kaikki nurmella
 • Metsää 35 ha
 • Oman väen lisäksi harjoittelijoita kasvukaudella
 • Säilörehun teko ja lietteenlevitys ulkoistettu
 • Marko tekee pienimuotoisesti kaivuriurakointia

Aiheet

Ajankohtaista

Arkisto

Faba logo
Faba logo