User icon

Menestystarinat

Jalostuksesta tinkimättä

Julkaistu 3.4.2019

Jalostuksesta tinkimättä

Nina ja Hannu Hokkanen ovat sopeutuneet maidon hinnanlaskuun. Vakituisesta ulkopuolisesta työvoimasta on luovuttu ja kone- sekä rakennusinvestoinnit ovat minimissä, mutta jalostuksesta ei ole tingitty tippaakaan. Säännöllisten FabaJASU-käyntien ohella genomitestaus ja alkiot kuuluvat korkeatuottoisen karjan arkeen.

Nina ja Hannu hoitavat tilan työt kahdestaan. Hannun työpanoksesta tosin luottamustoimet vievät paljon aikaa. Nina, työskenteli neljä vuotta sitten jalkahoitajana, mutta maidonhinnan romahdus johti ammatinvaihtoon. ”Meidän työntekijämme oli tuolloin lähdössä, joten ajoitus Ninan tulolle oli juuri sopiva”, Hannu kertoo.

Hannu on ollut mukana meijerien hallinnoissa jo 20 vuotta ja viime huhtikuusta alkaen Valion hallintoneuvostossa. ”Paljon tuttavia, mielenkiintoisia asioita, mutta sitten on todettava, että tieto lisää tuskaa. Joskus tuntuu siltä, että suomalainen maidontuotanto on kuin lastu koskessa”, Hannu kertoo tuntemuksistaan.

Noutaja ei katso rotua

Jalostusasiantuntija Helena Korkee on Hokkasille tuttu jo monien vuosien ajalta. Aiemmin  Hannu osallistui tiiviimmin jalostussuunnitteluun, mutta nyt Nina on ottanut vastuun. ”Helena tekee suunnitelman, mutta minä kyselen paljon. Myöhemmin saatan kinastella Hannun kanssa joistakin yksilöistä, mutta pitoisuudet, terveys ja utarerakenne ovat meille selvät tavoitteet”, Nina kertoo.

Karja on ollut mukana GenVik-projektissa (ent.LD-projekti) jo pitkään. ”Vasikoiden genomitestaus on hieno juttu. Olemme päässeet sen avulla nopeasti eteenpäin”, Nina toteaa. Tästä hyviä todisteita ovat Ninan esittelemät karjan perinnöllistä edistymistä kuvaavat tulosteet.

Holsteinien osuus kasvaa vähitellen, mutta tietysti kaikki hyvät yksilöt rotuun katsomatta saavat jäädä”, Nina kertoo. ” Noutaja ei katso rotua”, Hannu tokaisee vahvistukseksi.

Ammattilaiset asialla

Seminologit hoitavat siemennykset ja hiehojen FabaHELMI-käynnit. Joskus myös seminologit tarkastavat poikineita. ”En koe siemennystä omaksi hommakseni. Haluan, että ammattilainen tulee paikalle tuoreet sonnit mukanaan”, Hannu toteaa.

Liharotusonnien osuus on vähitellen noussut 25 prosenttiin. Käytössä on pääasiassa tavallinen ja lajiteltu blondi-siemen. ”Liian tarkaksi ei kannata liharotusonnien käyttöä vetää. Tyhjä paikka tulee kalliiksi, ja kyllä ylimääräisille hiehoille aina ostaja löytyy”, Hannu toteaa.

Huuhteluista ja alkio-ostoista on kertynyt hyviä kokemuksia, mutta Nellin tapaus jäi hetkeksi harmittamaan Ninaa ja Hannua. Nelli (VH Liftoff x Lastyear), +35, palkittiin 2017 jalostusarvoltaan parhaana holstein-naaraana. Nelli myytiin Hollolaan huuhteluihin, mutta sen alkiot eivät tuottaneet kotikarjaan yhtään jälkeläistä.

Onneksi sentään Nellin suku jatkuu muualla syntyneiden tyttärien ja pojan, VH Pikachun, gNTM +31, ansiosta. Myös Nellin oma taival jatkuu Iskola Oy:n karjassa.

Huuhteluista ei kuitenkaan luovuttu. Nyt ne tosin tehdään kotona.  Joulukuussa Näpsä ( VH Bernell x D Jul), +20, ja Onelma (VH Brixton x VH Grafit), +27, huuhdeltiin lajitelluilla VH Hotmanilla ja VH Cosmolla. Näistä saatiin yhteensä 15 alkiota.

Virkistävät alkiot

Hannu ja Nina ovat myös ostaneet runsaasti alkioita. ”Alkio-ostot ovat meille virkistävä loton korvike”, Nina naurahtaa. Voittosuhdekin on ollut aivan toista luokkaa kuin lotossa. Yksi parhaista on elokuussa syntynyt Heikkilän Nappiksen tytär Pööna (VH Nordman x VH Bolus), +26.

”Laajennus olisi mahdollista ympäristöluvan ja peltojen puolesta, mutta haluammeko olla velkaisia eläkkeelle asti? Pojistakaan ei vielä tiedä. Lisäksi laajennus vaatisi luottamustoimista luopumisen”, Hannu kertoo.

Tilanne on tällä hetkellä melko vakaa. Tuotos on noussut vaikean kesän ja syksyn jälkeen. Rehua on riittänyt runsaan peltoalan ansiosta myös myyntiin. Koneinvestoinnit eivät kuitenkaan ole ajankohtaisia. ”Käytämme naapurien kanssa paljon yhteisiä koneita ja lähinnä mietimme, että pitäisikö meidän ostaa uusi hitsauslaite”, Nina sanoo.

Yhteisten koneiden lisäksi naapurien kanssa on muutakin toimintaa. ”Todella mukavan viljelijäporukan kanssa käymme reissuilla kotimaassa ja ulkomailla”, Nina kertoo. Ihan oma mieluinen harrastus on karaoke. Hannun aikaa kuluu paljon luottamustoimissa, mutta poikien ja Sulo-koiran kanssa ehtii aina välillä käydä metsällä.

Teksti Mikko Säynäjärvi, kuvat Jari Kesänen

Ala-Rantala, Kangasniemi

  • Hannu ja Nina Hokkanen sekä pojat Tuomas, 15, ja Juho, 14
  • Vuonna  2001 rakennettu ja 2012 remontoitu pihatto (robotti, vasikkatilat ja takakierto)
  • Hiehonavetta 2012
  • 60 lypsävää, joista kaksi kolmasosaa holsteineja ja loput ayrshirejä
  • Keskituotos 12 000 kg EKM
  • Jalostustavoitteet pitoisuudet, terveys ja utarerakenne
  • GenVik-projektissa (ent. LD-projekti), FabaJASU, FabaRANE, FabaHELMI hiehoilla ja seminologipalvelut
  • Peltoa vuokramaineen 136 ha, josta puolet nurmella ja puolet viljalla
  • Metsää 45 ha
  • Naapuriyhteistyötä ja yhteisiä koneita

Aiheet

Ajankohtaista

Arkisto

Faba logo
Faba logo