User icon

Menestystarinat

Täyttä vauhtia onnistuneesti loppuun asti

Julkaistu 7.3.2019

Täyttä vauhtia onnistuneesti loppuun asti

Pertteliläisten Jari ja Hanna Laineen jalostustavoite on mahdollisimman korkea elinikäistuotos. Hyvä hoito, kärsivällisyys ja pitkä jalostustyö ovat tuottaneet hienoja tuloksia. Neljännes elossa olevista lehmistä on ylittänyt 60 000 kilon rajan, useita hiehoja on valittu VikingGeneticsin jalostusohjelmiin. Näistä yksi on ayrshire-hieho Korvenpään Oilikki.

Korvenpään tila siirtyi Jarin, 55, ja Hannan, 58, haltuun 1995. Siitä alkaen Jari on tehnyt yhteistyötä jalostusasiantuntija Päivi Huhtisen kanssa. ”Viime vuosina ollaan oltu yhä enemmän Päivin varassa. Sonnit tulevat ja menevät, joten ei niiden perässä pysy”, Jari kertoo. Hanna ei juurikaan osallistu jalostusasioihin. ”Osallistun jalostusasioihin ominaisuuksista keskusteltaessa, mutta muuten jalostus on Jarin juttu”, Hanna naurahtaa.

Elinikäistuotos arvossaan

Korkea elinikäistuotos on karjan selvä tavoite. Keskipoikimakerta on 3,78 ja liharotusonnien osuus siemennyksistä on käynyt jo 60 prosentissa. Vuodesta 2005 alkaen 100-tonnareita on kertynyt viisi ja uusia on luvassa. Aste (D Brandy x Boliver), 90 500 kiloa, ja Asta (Record x Peterslund), 88 000 kiloa, ovat lähimpänä. Lisäksi neljä lähestyy 80 000 kiloa ja kolme on ohittanut 60 000 kilon rajapyykin.
”Kärsivällisyyttä tarvitaan ja sairaskarsina pelastaa”, Hanna kertoo kestävyyden saloista. Kolmesti vuodessa tehdyt sorkkahoidot ovat myös Jarin ja Hannan mielestä yksi oleellinen tekijä.

Perustus genomitestistä

Karja on ollut mukana GenVik-projektissa (ent. LD-projekti) pitkään, joten kaikki lehmävasikat genomitestataan ja FabaRANE on ahkerassa käytössä. ”Jos genomitestiä ei olisi, niin kyllä oltaisiin tyhjän päällä. Genomitesti on luja perusta”, Jari toteaa.
Pitoisuuksiin on kiinnitetty huomiota jo pitkään. Nyt painotetaan tuotosindeksiä ja utareterveyttä sekä luonnetta. ”Olimme aikoinaan siirtymässä kokonaan holsteiniin, mutta pitoisuudet alenivat, joten ayrshiret saivat jäädä”, Jari kertoo.

Alkioita, hiehoja ja valopilkku

Alkiota on huuhdeltu ja siirretty jo pitkään. Viime aikoina on kuitenkin siirretty vain omien hiehojen sopimushuuhteluista saatuja alkioita. Hyvien tulosten ansiosta alkioita on riittänyt myyntiin.

Hyvä esimerkki on Nuoska (VH Bolus x Delta Alonso), GP-84. Se tuotti ensimmäisellä (VH Python) huuhtelussa 10 siirtokelpoista alkiota ja toisella (VH Motown) peräti 14. Nuoska huuhdeltiin kotona, mutta sen emä Lauha myytiin aikoinaan VikingGeneticsille.

VH Motownilla tehdystä huuhtelusta VG osti VH Molli -nimisen sonnin, gNTM +21, mutta valitettavasti se karsiutui asemalla saadessaan ensimmäisen virallisen arvostelun. Tieto VH Mollin ostosta hämmästytti ja ilahdutti. ”Useita on testattu ja hylkyihin on totuttu, mutta nyt yhtäkkiä tuli varsinainen valopilkku. Tosin sitten alkoi stressi. Ettei vain mitään sattuisi. Kuuntelin sen jokaista yskäisyä, kunnes eläinlääkäri totesi, että kyllä toisetkin joskus yskähtelevät”, Jari kertoo.

VH Mollin karsiutumiseen kalkkiviivoilla Jari suhtautuu rauhallisesti. ”Tällaista tämä on. Ilon hetkistä pettymyksiin, joskaan tämä ei nyt maailmaa kaada”, Jari toteaa.

Tällä hetkellä vuoden ikäinen Oilikki (VR Freeze x VR Sahara), +25, edustaa Korvenpään hiehoja Hollolassa. Oilikki kuuluu parhaimpaan joukkoon ja sille on asetettu vähintään 40 alkion tavoite. Loka- ja marraskuussa kuudesta OPUsta saatiin 11 siirtokelpoista alkiota. Huuhtelut aloitettiin nyt tammikuun lopussa ja huuhtelukertoja on vähintään kolme. OPUissa saadut tulokset ennakoivat hyvää alkiosaalista.

Täysillä loppuun asti

Jari toimi seminologina aina vuoteen 1995 asti. Hän ei kuitenkaan siemennä itse, vaan käyttää Faban seminologipalveluja. ”Tekosyynä voisin pitää värisokeuttani. Olkien erottaminen saattaa olla hankalaa. Varsinainen syy käyttää seminologipalvelua on halu tavata ihmisiä ja vaihtaa ajatuksia ammattilaisen kanssa”, Jari toteaa.

Lapset Pekka, Anni ja Aino ovat jo muuttaneet omilleen. ”Jos lähdemme lomalle, niin he ovat kuitenkin aina valmiita auttamaan”, Hanna kertoo. Tilan peltopinta-ala ei mahdollista laajennusta ja lapsilla on omat ammattinsa ja opinnot. Jossakin vaiheessa karjasta luovutaan, mutta jalostustyö jatkuu siihen asti täysillä ja karja tuottaa varmasti vielä monta uutta tähteä.

Teksti ja kuvat Mikko Säynäjärvi

Korvenpää, Pertteli

  • Omistajat Jari ja Hanna Laine
  • Pihatto vuodelta 2002, lypsyasema 2 x 3
  • Keskituotos 10 921 kg EKM
  • Lypsäviä 35, joista 2/3 holsteineja ja loput ayrshirejä
  • Keskipoikimakerta 3,78
  • Siemennysten liharotuosuus 60 %
  • FabaJASU ja siemennyspalvelut
  • Mukana LD-projektissa

Aiheet

Ajankohtaista

Arkisto

Faba logo
Faba logo