User icon

Menestystarinat

Hyvään alkuun huuhtelusopimuksella

Julkaistu 6.3.2019

Hyvään alkuun huuhtelusopimuksella

Timo ja Kati Mankki aloittivat vuosi sitten järjestelmällisen genomitestauksen. Kaikkien lehmävasikoiden testaus on tehostanut sonnivalintoja ja poikinut jo yhden sopimushuuhtelun. Robottimaisuutta ja kestävyyttä parantamalla sekä tiukalla karsinnalla keskituotostavoite on asetettu 11 000 kiloon.

Karja on 80-prosenttisesti ayrshireä. ”Jossakin vaiheessa aiottiin siirtyä holsteiniin, mutta sitten pakitettiin. Ayrshiret ovat kestävämpiä ja etenkin utareterveys on parempi, vaikka onhan holstein edistynyt huomattavasti”, Kati ja Timo kertovat.

Jerseyt yllättivät

Karjan muutamasta jersey-risteytyksestä on hyviä kokemuksia. ”Ne ovat terveitä, aktiivisia ja hyväluonteisia. Tuotoksessakaan ole valittamista. Jatsin (DJ Zuma x Record) neljän kauden keskituotos on yli 10 000 kiloa ja paras kausi 11 600 kiloa”, Timo kertoo.

Asiakaspäällikkö Kateriina Sjöblom käy tilalla neljä kertaa vuodessa tekemässä FabaJASUn ja FabaRANEarvostelut. ”Kateriina kertoo ja kirjaa lehmäkommentteja perusteellisesti, joten pysymme hyvin ajan tasalla”, Kati sanoo. Jalostustavoite on robottimaisuus ja karsintaa kiristetään edelleen.

Genomiarvot ohjaavat

Liharotusiemennysten osuus on noussut 40 prosenttiin. Vuosi sitten aloitettu systemaattinen genomitestaus ohjaa sonnivalintoja. Heikoimmille hiehoille käytetään angus-sonneja, parhaimmille oman rodun lajiteltua ja muille tavallista siementä. Lehmien liharotu on puolestaan blondi.

Alkionsiirto ja huuhtelut ovat uusia juttuja. Ne olivat käyneet Katin ja Timon mielessä, mutta OOI Suomen (VH McGraph x VH Desota), +27, genomitulos ja VikingGeneticsin tarjoama huuhtelusopimus saivat heidät tuumasta toimeen. ”Sopimus pienensi aloituskynnystä. Saimme Kemalilla tehdystä huuhtelusta tosin vain kolme siirtokelpoista alkioita, mutta kokemus oli hyvä harjoitus jatkoa ajatellen”, Kati kertoo.

Hyvin toimiva systeemi

Seminologit hoitavat karjan siemennykset. Hedelmällisyysasiantuntija Anna-Marja Tuominen vastaa joka toinen kuukausi tehtävistä FabaHELMI-käynneistä. ”Anna-Marja tarkastaa poikineet, tekee tiineystarkastukset, katsoo ongelmatapaukset ja ohjaa ne tarvittaessa eläinlääkärin hoitoon. Tämä on kyllä hyvin toimiva systeemi”, Kati toteaa.

Laajennus ei ole Timon mielessä. Vanhemmilla tyttärillä on tuskin haluja jatkaa, eikä nuorimpien ajatuksista vielä tiedä. ”Nyt on menossa vaakalentovaihe. Nykyisen navetan seinistä otetaan irti mitä saadaan. Keskituotos nostetaan 11 000 kiloon karsimalla hieman lehmämäärää ja parantamalla kestävyyttä,” Timo kuvaa tämän hetken tilannetta.

Teksti ja kuvat Mikko Säynäjärvi

Rauhala, Kouvola

  • Kati ja Timo Mankki sekä lapset Iida, 18, Elina, 17, Hanna, 14, ja Sanni 11
  • Vuonna 2001 rakennettu ja 2010 laajennettu navetta
  • Ensimmäinen DeLaval-robotti 2012 ja toinen 2013
  • Lypsyssä 100 lehmää, joista 80 % ayrshireä, 20 % holsteinia. Lisäksi pari jersey-risteytystä
  • Keskituotos 10 073 kg EKM
  • Jalostustavoite robottimaisuus
  • Nuorkarja ja ummessa olevat ulkoilevat vuoden ympäri
  • Peltoa 150 ha, jossa mukana Katin kotitilan pellot Miehikkälässä
  • Pinta-alasta puolet nurmella ja puolet viljalla
  • Niittosopimuksia naapureiden kanssa

Aiheet

Ajankohtaista

Arkisto

Faba logo
Faba logo