User icon

Blogi

Faban ytimessä karjatilojen talouden parantaminen

Julkaistu 17.1.2019

Faban ytimessä karjatilojen talouden parantaminen

Uusien kotisivujen myötä aloitamme kuluvan vuoden asiakaspalvelumme kehitystoimenpiteet. Uudet kotisivut ovat entistä selkeämmät ja helppokäyttöisemmät. Toki tovin vie aina aikaa tottua uusien sivujen toiminnallisuuteen, mutta pienen opettelun jälkeen käyttö on entistä helpompaa.
Karjayritysten toiminnan tuottavuutta parantavien digitaalisten palveluiden kehittäminen on yksi keskeinen painopisteemme. Viime vuonna lanseerasimme yhteistyössä ProAgrian kanssa maatilojen johtamisen Bisnes+ portaalin, johon on odotettavissa runsaasti Faban tuottamia uusia sähköisiä työkaluja karjayritysten käyttöön. Työkaluja rakennetaan yhteistyössä karjatilojen kanssa.

Karjatilojen suurin huolenaihe on tällä hetkellä tuotannon kannattavuuden parantaminen. Jalostus ei tarjoa siihen nopeita konsteja, mutta tekemällä tuloksellisuutta edistäviä sonnivalintoja tilan kannattavuus parantuu. Hyvänä puolena on vaikutuksen kumuloituvuus eli jalostus kasvattaa korkoa korolle.
Kun ”juotavan maidon” kulutus vähentyy ja kulutus kohdistuu muihin meijerituotteisiin, on entistä tärkeämpää karjatilan taloudelliselle tulokselle keskittyä maidon pitoisuuksiin. Kun maidon kuiva-aine % on n. 14, niin pitoisuuksien nostamisen arvo on helppo sisäistää. Jo nyt pitoisuuksien nostaminen jalostuksen keinoin parantaa merkittävästi taloudellista tulosta. Mutta aivan varmasti tämän merkitys korostuu. EKM maitokiloilla on tulevaisuudessa entistä vahvempi merkitys kannattavuuteen.
Faban laajassa siemenvalikoimassa on ainutlaatuinen tarjonta hyvistä rasva- ja valkuaissonneista, joista voimme olla yhdessä karjatilojen kanssa ylpeitä. Yhteistyössähän ne ovat luotu. Myös kokonaisjalostustavoite NTM:n uudistuksessa painotettiin pitoisuuksia tulevaisuuden tarpeisiin.
Rehuhyötysuhdeindeksin käyttöönottamiseksi VikingGenetics, Luke ja Faba ovat tehneet jo pitkään tutkimustyötä. Karjataloutta on pääosin aiheetta syyllistetty runsaista hiilidioksidipäästöistä. Ketjussa tapahtuva nurmen hiilensidonta unohdetaan toistuvasti keskusteluista. Kuitenkin meidän on jokaisen osaltamme tehtävä osamme hillitäksemme ilmastomuutosta. Ne voivat olla isoja tai pieniä tekoja. Kun rehuhyötysuhdeindeksi saadaan valmiiksi, lehmien valinta rehutehokkuuden ja maidontuotantokyvyn yhteisvaikutuksena parantaa etenkin taloudellista tulosta. Lisäksi parempi rehutehokkuus vähentää metaanipäästöjä. Tämä on uusi jalostusketjun teko taloudellisen tuloksen parantamiseen, mutta samalla teko ilmaston hyväksi. Kun jalostus on yhteispeliä, osallistumme siihen kaikki. Tulevaisuuden rehutehokas eläinaines on kohtuullisen kokoinen, runsaasti korkeilla pitoisuuksilla maitoa tuottava, terve ja kestävä.

Pääosa Faban henkilökunnasta on käytännön karjatilojen kasvatteja ja opiskelleet maataloutta. Toki muidenkin alojen osaamista tarvitaan jo näkemyksen laajentamisen vuoksi. Tänä vuonna jatkamme voimakasta henkilökuntamme osaamisen kehittämistä. Yhtenä esimerkkinä kaikki seminologit koulutetaan hedelmällisyysasiantuntijoiksi toteutettavassa koulutusohjelmassa. Osaamisen kasvun avulla tavoitteena on tukea karjayrityksien talouden parantamisen toimenpiteitä.
Näillä eväillä avaamme vuoden 2019.

Antti Latva-Rasku, toimitusjohtaja, Faba

Ajankohtaista

Arkisto

Faba logo
Faba logo