Teet tilauksia itsellesi.

User icon

Näytteenotto

Fabalab tarjoaa karjanomistajille erilaisia DNA-määrityksiä sekä lypsy- että lihakarjalle jalostus- ja kasvatustyön tueksi. Tutkimuskohtaiset näytelähetteet ja ohjeet tutkimusten ja näytteenottotarvikkeiden tilaamiseen löytyvät tutkimusten omilta sivuilta.

post image

Näytetyypit

Tällä hetkellä käytössä on kolme erilaista näytetyyppiä: kudos, veri ja karva. Kudosnäytteitä voi ottaa DNA-korvamerkeillä. Verinäytteen voi ottaa TEGO Card -menetelmällä tai EDTA-putkeen. Verinäytteen EDTA-putkeen voi ottaa jalostusasiantuntija tai eläinlääkäri. Kudos-, TEGO- ja karvanäytteen voi karjanomistaja ottaa itse. Samasta näytteestä on mahdollista tilata useita eri tutkimuksia.

DNA-korvamerkit

DNA-korvamerkkien avulla voit ottaa eläimestä kudosnäytteen helposti korvamerkin laiton yhteydessä. Saatavilla on tällä hetkellä kahden eri valmistajan korvamerkkejä, Allflexin DNA-korvamerkit ja Caisleyn AgroTag GenoMerkit. Korvamerkkien kiinnityksen yhteydessä tulee tarkistaa huolellisesti, että näyteputken ja korvamerkin syntymätunnukset täsmäävät toisiinsa. Kudosnäytteiden postittamiseen tarvittavia lähetyslaatikoita toimitetaan 1 kpl 10 näytettä kohden Allflexin DNA-korvamerkkien mukana. Lähetyslaatikoita saat tilattua Faban verkkokaupan kautta, jos tarvitset niitä lisää tai jos käytössäsi on AgroTag Genomerkit.

DNA-korvamerkkien tilaaminen

DNA-korvamerkit ovat virallisia Eviran hyväksymiä korvamerkkejä ja niitä voi tilata muiden korvamerkkien tapaan Minun Maatilani -palvelun kautta. Apumerkiksi on mahdollista valita eSelect-, eNappi- tai tavallinen merkki. Hinta määräytyy valitun apumerkin mukaan. DNA-korvamerkit tulee tilata aina uusina vapaina korvamerkkeinä. Korvausmerkeiksi DNA-korvamerkit eivät kelpaa.

DNA-korvamerkkipihdit

Sekä Allflexin DNA-korvamerkkien että AgroTag GenoMerkkien kiinnitykseen on saatavilla omat korvamerkkipihdit. Allflexin DNA-korvamerkkipihdit voit tilata Faban verkkokaupasta.

Näytteenotto

Näytteenottajan vastuulla on tarkastaa eläimen syntymätunnus, korvanumero ja nimi ennen näytteenottoa. Kaikki tunnistetiedot tulee merkitä selkeällä käsialalla näytteeseen, mikäli tietoja ei ole näytteeseen valmiiksi merkitty. Suosittelemme käyttämään näytteenotossa suojakäsineitä tai vähintään pesemään kädet huolellisesti ennen näytteenottoa sekä näytteenottojen välissä silloin, kun samalla kerralla otetaan näytteitä useammasta eläimestä. Näin muista eläimistä olevien irtokarvojen tai muun DNA-kontaminaation riski pienenee. Eläimiä ei myöskään saa päästään nuolemaan toisiaan ennen näytteenottoa.

Näytteiden postittaminen

Suosittelemme lähettämään näytteet mahdollisimman pian näytteenoton jälkeen. TEGO- ja karvanäytteet voi postittaa palautuskirjekuoressa, joka toimitetaan näytteenottopaketin mukana. Kudos- ja verinäytteiden postittamiseen vaaditaan musta-keltainen lähetyslaatikko.

Näytteet tulee toimittaa osoitteeseen:

Fabalab-palvelut
PL 95
15871 Hollola

Näytteiden säilyttäminen

Postitusta odottavat kudos- ja EDTA-verinäytteet tulee säilyttää viileässä, esimerkiksi jääkaapissa. Näytteitä ei tarvitse pakastaa. Karva- ja TEGO-verinäytteet säilyvät huoneenlämmössä, mutta suosittelemme säilyttämään myös ne viileässä.

Yleisimmät näytetyyppimme kudos-, karva- ja TEGO-verinäytteet kestävät säilytystä hyvin, jos näytteet on huolellisesti otettu ja säilytetty asianmukaisesti. Kudosnäytteiden ohjeellinen säilyvyysaika on noin 1 vuoden. Suosittelemme kuitenkin lähettämään näytteitä säännöllisesti, vähintään 2-3 kuukauden välein.

Faba logo
Faba logo