User icon

Uutiset

Lihakarjan genomiarvostelu varmistaa terveen ja tuottoisan lihantuotannon

Julkaistu 26.3.2023

Lihakarjan genomiarvostelu varmistaa terveen ja tuottoisan lihantuotannon

Lypsykarjan jalostuksessa on jo pitkään hyödynnetty genomitestaamista varmistamaan terve ja ominaisuuksiltaan paras eläinaines. Nyt sama genominen aikakausi koitti myös lihakarjalle.

Genomitestaamalla varmistuu eläimen polveutuminen, selviää perinnölliset sairaudet samoin kuin se, onko eläin sarvellinen tai nupouden suhteen heterotsygootti vai homotsygootti? Sen lisäksi, että genomiarvostelu lisää nuorten eläinten jalostusarvojen arvosteluvarmuutta, se parantaa myös tilan taloutta. Genomisten arvosteluiden myötä eläinten karsintaa voidaan tehdä jo aikaisemmassa vaiheessa ja epäonnistuneita eläinvalintoja tapahtuu yhä harvemmin. Genomitestaamalla selviää myös iso joukko perinnöllisten sairauksien tuloksia. Perinnöllisen sairauden kantaja jättää sairausgeeniä puolelle jälkeläisistään, joten on erittäin viisasta selvittää jalostukseen käytettävien eläinten geenit nyt, eikä myöhemmin.

Jatkossa lihakarjan jalostusarvostelu hyödyntää kaikkia saatavilla olevia tietoja samassa laskennassa. Mikäli eläimen jalostusarvolaskennassa on hyödynnetty sen omaa genomitestaustietoa, näkyy eläimen indeksien kohdalla jatkossa merkintä ’G’ useissa eri listauksissa mm. Minun Maatilani -ohjelmistossa.

Genomiaikaan siirtyminen muuttaa myös indeksien julkaistavuuden määrittelyä. Indeksin luotettavuuden paras mittari on arvosteluvarmuus, joka vaihtelee 0 – 100 %. Genomitieto parantaa indeksin luotettavuutta nopeasti. Uudistuvassa genomiarvostelussa kaikkien laskennassa olevien eläinten indeksit julkaistaan, mikäli arvosteluvarmuus on vähintään 35 %. Tämä koskee siis kaikkia liharotuisten eläinten indeksejä.

Genomiarvostelu on tutkitusti tehokkain työkalu eläinvalintojen onnistumisessa. Lihakarjan jalostusarvostelu siirtyi genomiaikaan 20.3.2023 alkaneessa arvostelussa. Jalostusarvot on päivitetty tietokantaan 24.3.2023.

Lisätietoja:

Kaisa Sirkko, puh. 0400 614 084 tai kaisa.sirkko@faba.fi
Pirkko Taurén, puh. 0400 614 074 tai pirkko.tauren@faba.fi

 

Aiheet

Ajankohtaista

Arkisto

Faba logo
Faba logo