User icon

Nauta-lehti

Tuontisonnit 2023

Julkaistu 12/8/2022

Tuontisonnit 2023

Liharotusonnien ennakkotilaus on käynnissä ensi siemennyskautta silmällä pitäen. Tarkemmat kuvaukset sonneista kuvineen löydät alta, sekä tilauslomakkeelta. Tilaukset tehdään ennakkotilauslomakkeella tai oman jalostusasiantuntijan kautta. Viimeinen tilauspäivä on 31.12., jonka jälkeen tilausmäärät ilmoitetaan myyjille. Olethan siis ajoissa!

Mikäli harkitset yksityistilauksia ja sinulla on mielessäsi kiinnostava ulkomainen sonni, jota haluaisit käyttää, otathan yhteyttä Faban emoasiantuntijaan tai Kaisa Sirkkoon mahdollisimman pian, puh. 0400 614084.

Charolais

Nobel PP

Isä Indou PP, ei. Carnot P, eei. Ijouflu

post image

Sonnilla on sopivasti laskeva, hyvä ja pitkä lantio. Runko on hyvin tasapainoinen ja melko lihaksikas. Kinnerkulma näyttää sopivalta.

Nobel on kiinnostava, homotsygoottinupo ranskalainen charolais, joka on vapaa rodun tunnetuista perinnöllisistä sairauksista. Sonnilla on hyvät arvostelut Ranskassa.

Arvostelut Ranskassa lokakuussa 2022:

 • Poikimahelppous isänä 103
 • Kasvu 111
 • Lihakkuus 104
 • Runko 118
 • Luuston vahvuus 98
 • Vieroitusvaiheen yhdistelmäindeksi 115
 • Tytärten poikimiset 109
 • Maitoisuus 96
 • Emo-ominaisuudet 110

Sonnin arvostelujen arvosteluvarmuudet ovat pääosin erittäin hyvällä tasolla. Sonnin isä on meilläkin käytössä ollut Indou, mikä pitää huomioida paritussuunnitelmissa.

Lisätietoja sonnista: http://www.evolution-int.com/en/bull/38/FR3524595810/alt

Nuts

Isä Giono, ei Disco, eei. Casoar

post image

Sonni on pitkärunkoinen ja sen rungossa on syvyyttä ja lihaksikkuutta.

Nuts on sarvellinen, ranskalainen charolais, joka on saanut alkuperämaassaan todella kovat arvostelut. Se jättää kovia kasvuja, lihakkuutta mutta myös erinomaisia emo-ominaisuuksia:

Arvostelut Ranskassa lokakuussa 2022:

 • Poikimahelppous isänä 100
 • Kasvu 121
 • Lihakkuus 115
 • Runko 115
 • Luuston vahvuus 102
 • Vieroitusvaiheen yhdistelmäindeksi 127
 • Tytärten poikimiset 110
 • Maitoisuus 108
 • Emo-ominaisuudet 128

Arvosteluvarmuudet ovat erittäin hyvällä tasolla. Emo-omaisuuksien, emojen poikimiskyvyn ja maitoisuuden arvosteluvarmuus on keskinkertaista, mikä johtuu siitä, että sonni on vielä melko nuori.

Sonni on vapaa rodun tunnetuista perinnöllisistä sairauksista. Sonni kantaa MHBeef-geeniä, joka aikaansaa sekä heterotsygoottina että etenkin homotsygoottina tavallista voimakkaampaa takapään lihakkuutta. Sonnin jälkeläiset luokittuvat erittäin hyvin, mutta homotsygoottina emme suosittele tätä geenimuunnosta emoille.

Lisätietoja ja kuvia sonnista ja sen jälkikasvusta:

http://www.evolution-int.com/en/bull/38/FR7239081707/alt

Obi

Isä Lucifer, ei. Hummer, eei. Viviers

post image

Obin takajalat ovat erittäin hyvin kulmautuneet. Rungossa on riittävä lihakkuus huomioiden, että sonnia voinee käyttää myös hyvin kehittyneille hiehoille.

Obi on ranskalainen kiinnostava sonni, jonka poikimahelppous isänä -indeksi on arvosteltu Ranskassa hyväksi ja sen luotettavuus on jo erittäin hyvällä tasolla. Sonnin jälkeläiset kasvavat hyvin ja ovat lihaksikkaita. Emo-ominaisuuksien yhdistelmäindeksi lupaa hyviä emo-ominaisuuksia. Sonni on sarvellinen ja vapaa rodun tunnetuista perinnöllisistä sairauksista. Sonni kantaa MHBeef-geeniä, joka aiheuttaa sekä heterotsygoottina että etenkin homotsygoottina tavallista voimakkaampaa takapään lihakkuutta. Sonnin jälkeläiset luokittuvat erittäin hyvin, mutta homotsygoottina emme suosittele tätä geenimuunnosta emoille.

Arvostelut Ranskassa lokakuussa 2022:

 • Poikimahelppous isänä 112
 • Kasvu 108
 • Lihakkuus 110
 • Runko 112
 • Luuston vahvuus 103
 • Vieroitusvaiheen yhdistelmäindeksi 119
 • Tytärten poikimiset 102
 • Maitoisuus 105
 • Emo-ominaisuudet 117

Lisätietoa http://www.evolution-int.com/en/bull/38/FR0200776551/alt

Simmental

Erebor PP

Isä Empire (i. Ernst P), ei. Otbert

post image

Ereborilla on lihaksikas takaosa ja kevyehkö luusto, mikä on hyvä asia. Sonnin selkälinja on suora.

Erebor on kiinnostava saksalaissonni, joka on homotsygoottinupo. Lihantuotannon yhdistelmäindeksi on 119, emoindeksi 102, päiväkasvuindeksi vuodenpainoon 116 ja lihakkuusindeksi vuoden iässä 112. Sonnilla on hyvät arvostelut ja myös sen omat kasvut ovat olleet hyviä, kasvu syntymästä vieroituspainoon 1876 g ja syntymästä vuodenpainoon 1932 g. Sonnin jälkeläisten poikimahelppouksista ei ole vielä julkaistu arvosteluja, joten emme suosittele sonnia hiehoille.

Sonni on vapaa trombopatiasta (TPF).

Lisätietoja: https://www.ggi-spermex.de/en/beef-breeds/beef-fleckvieh-simmental-559.html?id=67909&lng=ces

Benedikt Pp

Isä Balou (DE), ei. Rubel SW Pp, eei. Poppi P

post image

Benediktin jalkarakenne näyttää hyvältä!

Benedikt on heterotsygoottinupo simmental-sonni. Sonni edustaa vanhaa ja kaunisrunkoista yhdistelmätyyppiä, ja se on arvosteltu sekä maidontuotannossa että lihantuotannossa jälkeläistensä perusteella erittäin hyvin tuloksin. Sonni on vapaa trombopatiasta (TPF)

 • Lihantuotannon yhdistelmäindeksi 115
 • Päiväkasvu 100
 • Luokittuminen 112
 • Teurassaanto 117
 • Poikimahelppous isänä 107
 • Vasikoiden elinvoimaisuus 118
 • Tytärten poikimiskyky 98

Lisätietoja sonnista https://rind.bayern-genetik.de/en/fleckvieh/hornlose-bullen/benedikt-745.html?id=27823&contentId=3825&type=v_30&lng=eng

Caesar PP

Isä Campino (i. Campari DK), ei. Laszlo P, eei. CSW SixtusP

post image

Sonni on rungoltaan tasapainoinen ja lihaksikas ja sen selkälinja on upea. Jalkojen luusto on kevyt.

Caesar on homotsygoottinupo saksalaissonni, joka edustaa saksalais-tanskalaisia simmental-linjoja. Lihantuotannon tunnuslukuja kuvaava indeksi on sonnilla hyvä 118, päiväkasvu vuoden painoon 109 ja lihakkuus vuodenpainossa 111. Arvosteluvarmuudet ovat vielä matalia, koska dataa ei ole kertynyt riittävästi. Sonnin 150 jälkeläisestä 1,4 % on tarvinnut poikimisessa eläinlääkärin apua ja 3,3 % on syntynyt kuolleena. Sonnia suositellaan Saksassa myös hiehoille, mutta sonnin suvusta johtuen sitä tulee meillä käyttää vain lehmille. Sonnin päiväkasvu syntymästä vieroitukseen on ollut 1802 g.

Lisätietoa sonnista https://www.ggi-spermex.de/en/beef-breeds/beef-fleckvieh-simmental-559.html?id=26093&lng=eng

Lord Ursus PP

Isä Lord PP, ii. Lotus PP, ei. Ursus Pp

post image

Sonnilla on erinomainen lihakkuus, lantio on hyvin laskeva ja selkälinja upea. Jalkojen luusto on vahvuudeltaan keskimääräinen.

Lord Ursus on nuori saksalaissonni, joka on menestynyt upeasti myös näyttelyissä. Homotsygoottinupo Ursus jättää erittäin kovia kasvuja, sen oma päiväkasvu vuodenpainoon on ollut peräti 2066 g. Lihantuotannon yhdistelmäindeksi on 120, emo-ominaisuudet 104, päiväkasvuindeksi vuodenpainoon 115 ja lihakkuus vuodenpainossa 114. Sonni polveutuu maineikkaasta saksalaisesta emälinjasta, josta on muitakin ks-sonneja.

Lord Ursusta on saatavana sekä seksaamattomana että Y-seksattuna.

Hereford

Huth Impact F037

Isä Huth FTF Torque, ei. Spearhead R117 Brigadier X16

post image

Huth Impactilla on pitkä runko ja pitkä lantio. Sonni on kuvassa hieman matalassa kuntoluokassa, mutta siinä on raameja hyvälle lihakkuudelle. Kinner- ja vuohiskulmat vaikuttavat olevan normaalit.

Jenkkisonni Huth Impact jättää keskimääräistä pienempiä vasikoita, jotka syntyvät tavallista helpommin, mutta joiden kasvu on keskimääräistä parempaa sekä vieroitus- että vuodenpainoon. Sen tyttäret ovat hyvin tiinehtyviä, mutta niiden maitoisuus on hieman tavallista niukempaa, joten sonnia kannattaa käyttää erityisesti hyvämaitoisille emoille. Sen tyttäret ovat kooltaan maltillisia.

Sonni on heterotsygoottinupo, HYF, MSUDF. Sonni on samasta isästä kuin Huth Velocity, joten sitä ei pidä tämän sonnin tyttärille.

Huth Impactia on saatavana seksaamattomana ja X-seksattuna.

Lisätietoja sonnista: http://www.herfnet.com/online/cgi-bin/i4.dll?1=3E3F292A&2=232F50&3=56&5=2B3C2B3C3A&6=5A5D5A2723592F2424&9=52535F

Injemira Robert Redford Q287

Isä Redgate Redford D935, ei. Days Executive K168

post image

Sonni on komea ja syvärunkoinen. Rungossa on hyvin lihakkuutta ja se on hyvin tasapainoinen. Lantio laskee optimaalisesti. Luusto vaikuttaa hieman keskimääräistä voimakkaammalta. Sonnilla on kaunis ja hyvänmuotoinen pää.

Robert Redford on nuori australialaissonni, joka sopii myös hiehokäyttöön. Sonnin vasikat ovat tavallista pienempiä ja ne syntyvät helposti. Niiden kasvukyky syntymän jälkeen on kuitenkin hyvää sekä vieroitus- että vuodenpainoon. Sonnin tyttärien poikimakyky on myös tavallista parempaa, samoin maitoisuus. Sonni jättää hyviä teurasominaisuuksia ja sen teuraslaatu on erinomaista erityisesti marmoroitumisen suhteen. Tämä on todella kiinnostava tulokas!

Homotsygoottinupo, HYF, IEF, MSUDF.

https://www.absglobal.com/au/wp-content/uploads/sites/43/2021/08/ROBERT-REDFORD.pdf

http://abri.une.edu.au/online/cgi-bin/i4.dll?1=2A2C3E293E&2=2420&3=56&5=2B3C2B3C3A&6=5E5C582758252327&9=5A5F5E5C

Aberdeen Angus

Quaker Hill Cash4life

isä Njemira Redford J006 (PP), ii. Redgate Redford D935, ei. Days Executive K168

post image

Sonni on kuvaushetkellä nuori ja hieman kuivassa kunnossa, mutta siitä näkyy, että lihakkuudelle on raameja, rakenne on hyvä ja terve, sekä selkälinja upea.

Cash4life on nuori jenkkisonni, jolla on todella kovat arvostelut! Sen vasikat syntyvät selvästi keskimääräistä helpommin, ne ovat syntyessään maltillisen kokoisia, mutta syntymän jälkeiset kasvut ovat kovia. Jälkeläisten teurastulokset ovat hyviä ja marmoroitumisessa sonni on rodun parhaimmistoa! Sonnin emä on tuottoisa, siro ja hyvärakenteinen emo tuotantokarjassa. Emon utare näyttää kuvassa erittäin hyvältä.

Sonni edustaa meille uusia sukulinjoja, taustalta löytyy yhteisiä esi-isiä QH Manningin ja Dead Centerin kanssa. Sonni sopii käytettäväksi monenlaisille angus-emoille Suomessa, sekä hiehoille.

AMF, CAF, DDF, NHF

Banquet Quater Pounder Q252

Isä: Merridale Gaffa G4, emä Banquet Kite L131, emänisä Millah Murrah Jupiter J194

post image

Sonni on rungoltaan hyvin lihaksikas ja maskuliininen. Lantio on sopivasti laskeva.

Quarter Pounder on kiinnostava australialaissonni, joka jättää keskimääräistä matalampaa syntymäpainoa sekä hyvää 400 pv ja 600 pv painoa. Sonnin vasikat syntyvät tavallista helpommin. Jälkeläisillä on hyvät teurastulokset ja esimerkiksi selkälihaksen pinta-ala on selvästi keskimääräistä suurempi. Otaksumme sonnin jättävän hyvää lihakkuutta, erittäin hyvää maitoisuutta ja hedelmällisiä tyttäriä. Sonnin omat painot: Syntymäpaino 41 kg, 200 pv:n paino 340 kg, 400 pv:n paino 625 kg.

Sonni on Suomen angus-populaation nähden täysin uudensukuinen, minkä vuoksi toivomme sonnille runsasta käyttöä.

AMF, CAF, DDF, NHF

Lisätietoja sonnista https://angus.tech/enquiry/animal/result?page=1&tql=id%20is%20%27vonq252%27&sortColumnId=id&sortOrder=asc&title=&baseType=all&base=&pv=

https://www.absglobal.com/au/wp-content/uploads/sites/43/2021/04/QUARTER-POUNDER.pdf

Limousin

Nihilum

Isä Jerry, ii. Ultrabo MN, ei Bidassa, ei. Dauphin

post image

Sonnilla on kaunis ja lihaksikas runko, vaikka se on hoikassa kunnossa kuvaushetkellä. Sillä on hyvin laskeva lantio. Jaloissa on reilusti kulmausta.

Nihilum on ranskalainen, sarvellinen vuonna  2017 syntynyt  limousin-sonni. Ranskan arvostelujen perusteella sonni jättää kovia kasvuja ja erittäin hyvää lihakkuutta jälkeläisilleen. Tyttärien poikimiset sujuvat hieman keskimääräistä helpommin, sonnin omat vasikat taas syntyvät aavistuksen tavallista vaikeammin, joten emme suosittele sonnia hiehoille.

Arvostelut Ranskassa lokakuussa 2022:

 • Poikimahelppous isänä 95
 • Kasvu 118
 • Lihakkuus 126
 • Runko 100
 • Luuston vahvuus 83
 • Vieroitusvaiheen yhdistelmäindeksi 126
 • Tytärten poikimiset 104
 • Maitoisuus 103
 • Emo-ominaisuudet 129

Lisätietoja sonnista http://www.evolution-int.com/en/bull/34/FR4977942955/alt

Lundi PP

Isä Maurice PP, ei Tigris PP

post image

Runko on pitkä ja upea runko. Kintereessä on sopivasti kulmausta.

Lundi PP on erittäin hyvän lihakkuuden omaava, saksalainen homotsygoottinupo limousin, jonka kaikki jälkeläiset ovat nupoja. Sonnin vasikat syntyvät helposti, niillä on hyvät teurasominaisuudet ja tyttärille luvataan hyviä emo-omaisuuksia.

Arvostelut Saksassa:

 • Poikimahelppous isänä 106
 • Kasvukyky 108
 • Vierotusvaiheen yhd.ind. 116
 • Lihaksikkuus 112
 • Runko 103
 • Ruhon luokittuminen 111
 • Teurasruhon lisäkasvukyky 105
 • Tyttärien poikimiset 96
 • Maitoisuus                       103
 • Emo-ominaisuuksien yhd.ind. 115

Lisätietoja sonnista https://www.convis.lu/fileadmin/data/departments/Fleisch/Besamung/Fleischrinder-Bullenangebot-Limousin-Lundi.pdf

Hightland Cattle

Alasdair 4th of Woodneuk

Isä Alasdair of Cnoc Ard, ei Iain Dubh of Woodneuk

post image

Sonnilla on pitkä runko, ja sekä sonnilla itsellään että sen kauniilla tyttärellä on sopivan syvä rintakehä ja siinä on maltillisesti leveyttä.

Alasdair on loistava sonni, jolla on hyvä rotutyyppi ja upea rakenne. Sonni polveutuu näyttelyissä hyvin menestyneistä vanhemmista ja se on itsekin jättänyt jälkeläisiä, jotka ovat olleet näyttelyissä hyvin menestyviä. Upeana esimerkkinä Alasdairin tytär, joka on myyty Obanin huutokaupassa lähes 23 000 eurolla!

Lisää tietoa ja kuvia sonnista  https://www.absglobal.com/uk/wp-content/uploads/sites/31/2020/05/ALASDAIR-MARCH-2020.pdf

https://www.absglobal.com/uk/wp-content/uploads/sites/31/2020/05/ALASDAIR-MARCH-2020.pdf

Tuontisonnien esittelyt kuvineen löydät myös joulukuun Nauta-lehdestä 5/2022.

Artikkeli Tuontisonnit 2023 julkaistiin alunperin sivustolla Nauta-lehti.

Ajankohtaista

Kategoriat

Blogi

Arkisto

Faba logo
Faba logo