User icon

Blogi

Ayrshire ajan hermolla

Julkaistu 10/11/2021

Ayrshire ajan hermolla

Vaikka ayrshire ei olekaan enää Suomen valtarotu, ei se ole vähentänyt Faban tarmoa rodun kehittämiseen. Viime vuonna yli 90 %:lla lypsykarjoista oli ainakin yksi ayrshire-lehmä. Osuuskunnassa koemme tärkeäksi, että jokaisen karjan tarpeisiin ja olosuhteisiin löytyy käypäisin eläinaines.

Suomen ayrshirerodulla on Ruotsin ja Tanskan punaisten rotujen kanssa yhteinen VikingRed-jalostusohjelma. Tämän jalostusohjelman uudistettu strategia auttaa meitä eläinvalinnassamme. Tavoite on, että ayrshire ja muut punaiset rodut vastaavat tulevaisuuden haasteisiin ja pysyvät varteenotettavina vaihtoehtoina navettaan sekä puhdasrotuisina että yleistyvissä tilatason risteytysohjelmissa. Punaisten sonnien siemenmyynnistä menee karkeasti jo puolet risteytyskäyttöön etupäässä vientimarkkinoille ja punaiset rodut ovatkin siksi populaatiokokoaan merkityksellisempiä.

Pienen populaation tarvitsee kuitenkin olla erityisen tehokas jalostustoimissa, niin populaatio- kuin tilatasollakin, kilpaillakseen maailmanlaajuisen valtarodun holsteinin kanssa. Siksi panostamme punaisilla roduilla erityisesti parhaaksi odotettujen naaraiden genomitestaamiseen ja tämän jälkeen parhaaksi testattujen naaraiden voimakkaaseen ja alati kehittyvään alkio-ohjelmaan. Faballa tarjoamme laajan valikoiman sukupuolilajiteltuja X-Vik-siemenannoksia, jotta uudistushiehot voidaan jättää karjan parhaista emistä. Tässä meillä ayrshireä pitävillä karjanomistajilla onkin oiva näytön paikka: lisätään X-Vikin käyttöä ja kiritään sen avulla rodun perinnöllisessä edistymisessä!

Kirjoittaja: Janne Pietikäinen, Maijontuottaja Pielaveeltä, Maidontuottaja Pielavedeltä, Lypsykarjan jalostusvaliokunnan pj.,VikingRed-komitean vpj. Kirjoitus on julkaistu Faba-lehdessä 3-2021

Ajankohtaista

Kategoriat

Blogi

Arkisto

Faba logo
Faba logo