User icon

Menestystarinat

Lypsikit livenä tila esittelyssä – Luopajärven tilalla panostetaan jalostukseen

Julkaistu 6/7/2019

Lypsikit livenä tila esittelyssä – Luopajärven tilalla panostetaan jalostukseen

Luopajärven tila on tuttu VR Freakin kotitilana. Karjasta on valittu jalostusohjelmaan useita muitakin ayrshire-sonneja ja -hiehoja. Nyt hienot ayrshiret ovat saaneet rinnalleen uuteen pihattoon myös muutamia lupaavia jersey-eläimiä.

Kyösti ja Katri Anttilan sekä heidän tyttärensä Annen tila sijaitsee Luopajärven rannalla. Tila ja karja pyörivät oman väen voimin. Katri, 53, ja Kyösti, 59, sekä Annen, 30, puoliso Jarno Rajala hoitavat arkityöt. Anne on ProAgrian palveluksessa ja parhaillaan hän vetää Maidosta Maitoon (MaMa) -hanketta, jossa keskitytään etenkin poikimisen jälkeiseen piilevään ketoosin.

Kyöstin ajasta osansa vie Osuuskunta Maitosuomen hallituksen ja Valion hallintoneuvoston jäsenyydet. Katri puolestaan on ollut jo toistakymmentä vuotta Faban edustajistossa. ”Jalostuksesta kiinnostunutta väkeä on koolla ja se on poikinut mielenkiintoisia keskusteluja. Lisäksi olen saanut vaikuttaa asioihin”, Katri kertoo jäsenyyden annista.

Houkutteleva jersey

Karja on lähes täysin ayrshire-karja. Joukossa on yksi holstein ja kolme jersey-risteytyslehmää ja näiden jo melko puhtaita jälkeläisiä. ”Nyt uudessa navetassa olisi mitoituksen puolesta tilaa holsteineille, mutta niitä tuskin tulee. Jerseytä olisi enemmänkin, jos se olisi minusta kiinni”, Anne toteaa.

Lehmät ovat hyvin tasakokoista ja tyylikkäitä. Korkeat pitoisuudet ja hyvä rakenne ovat olleet jo pitkään karjan jalostustavoitteita. Nyt on korostettu robotille sopivaa rakennetta ja lypsettävyyttä. Suuria yksilöitä ei juuri ole, ja siksi jerseyt sopivat mainiosti joukkoon.

Katri on ollut aina kiinnostunut jalostuksesta. Hän teki suunnitelmat itse vuoteen 2000 asti, mutta sen jälkeen työ on tehty yhdessä Faban jalostusasiantuntijan kanssa. Jalostusasiantuntija käy kaksi kertaa vuodessa ja hoitaa päivitykset sekä tilaa annokset säiliöön. ”Miia suosittelee sonneja, mutta kyllä minä niitä itsekin etsin”, Katri toteaa.

Huipuilla on hinta kohdillaan

Karja on ollut mukana GenVik-projektissa alusta alkaen. Myös alkiot kuuluvat tilan arkeen. ”Silloin tällöin ostan alkiota ja meillä on ollut myös VG:n sopimushuuhteluja ja muutama hieho on myös myyty Hollolaan. Niistä on saanut heti rahat ja hinta on ollut kohdillaan”, Katri perustellee myyntiä.

Alkio-ostot ja sonnien myynnit ovat tuottaneet komeaa tulosta. ”Parhaan oston tein, kun poikkesimme karjakerhon retkellä Hollolassa. Ostin kolmen alkion paketin ja alkioista syntyivät VR Vario (VR Viljar x VR Faber) ja hieho Viking Puolukka”, Katri kertoo. Sonneja on jo aiemmin myyty VG:lle viisi. Näistä ehdottomasti tunnetuin on VR Freak (Facet x Lindero), jonka poikia ostettiin peräti 13.

Anttiloiden tilalla eletään nyt uudessa vaiheessa ja töitä on paljon. Pihatto ja robotti ovat olleet käytössä vasta puoli vuotta ja vanhan navetan remontti on juuri valmistunut. Silti Lypsikit Livenä -tapahtumaa odotetaan innolla. ”Yli vuoden kestänyt rakennusprojekti saa nyt sopivan päätöksen. Samalla hoidetaan navetan avajaiset ja tuleehan tässä markkikin siivottua”, Anne toteaa.

Teksti Mikko Säynäjärvi, kuvat Timo Aalto ja Tuomas Anttila

 

Luopajärvi, Mty Anttila, Jalasjärvi

 • Omistajat Kyösti, Katri ja Anne Anttila
 • Annen puoliso Jarno Rajala on tilalla töissä
 • Uusi navetta ja Gean robotti käyttöön joulukuussa 2018
 • Vanhan navetan muutostyöt valmistuvat kesällä 2019
 • Robotti ja takakierto vanhan navetan puolella
 • Gean separaattori, jolla tuotetaan kuivike syväparsiin
 • Ayrshire-karja, yksi holstein ja muutamia jersey-eläimiä
 • Keskituotos 50: 10 300 kg EKM
 • Lehmistä puolet ensikoita.
 • GenVik-projektissa. DNA-korvamerkit
 • Remontin valmistuttua lypsävien määrä nousee noin 60 päähän

Aiheet

Ajankohtaista

Kategoriat

Blogi

Arkisto

Faba logo
Faba logo