Rakennearvostelu
Lypsyrotujen rakennearvostelu
Rakennearvostelu on työkalu, jonka tavoitteena on lehmiesi kestävyyden ja helppohoitoisuuden parantaminen rakenteen kautta. Silloin myös taloudellisuus paranee. FabaRANE-rakennearvostelupalvelun avulla näet havainnollisesti karjasi rakenneominaisuuksien kehityksen.
Faban asiantuntija käy kanssasi rakennearvostelun tulokset läpi ja niiden avulla voitte yhdessä määritellä jalostustavoitteet. FabaRANEssa jokainen lehmäsi arvostellaan puolueettomasti ja aina samalla tavalla. Sinulle jää yhteenveto rakennearvosteltujen eläinten lineaarisista rakenne- ja luokituspisteistä. Eläintesi rakenteen perinnöllistä kehittymistä voidaan seurata trendikäyrien avulla.
- rakennearvostelun
- rakenneindeksit, jotka kertovat millaista rakennetta eläin periyttää
- luokituspisteet, jotka antavat yleisarvosanan eläimen sen hetkisestä kokonaisrakenteesta sekä kolmesta osa-auleesta (runko, jalat, utare)
- nykytilanteen ja kehityksen havainnollistavat yhteenvedot ja tulosteet
- tulosten analysoinnin yhdessä jalostusasiantuntijan kanssa
- tavoitteiden määrittämisen ja keskustelun jatkotoimenpiteistä
- kantakirjauksen
Liharotujen rakennearvostelu
Rakennearvostelulla kattavaa tietoa emolehmistä ja sonneista
Kestävyyteen ja pitkäikäisyyteen vaaditaan yleensä hyvää rakennetta, etenkin jaloissa. Kestävyyden lisäksi rakenteella on suuri vaikutus sujuviin poikimisiin, helppoon liikkumiseen sekä lihakkuuteen, joten sen merkitys on olennaisen tärkeä niin jalostus- kuin tuotantoeläimillä.
Rakennearvostelu kertoo sinulle eläimen rakenteesta paljon, vaikka et olisi nähnyt eläintä. Rakennearvostelun tulosteita voit näin ollen käyttää hyödyksi esimerkiksi eläinkaupan teossa. Eläinkaupan lisäksi rakennearvostelusta onhyötyä oman karjan kehittämisessä sekä eläinvalinnoissa. Pyytämällä emolehmänneuvontaan erikoistuneen jalostusasiantuntijan tilakäynnille, voit kasvattajana saada uutta näkökulmaa rakenneasioihin.
Hyvä ja rodunomainen rakenne on tärkeä asia monelta eri näkökulmalta.
Lihakarjan arvosteltavia kohtia ovat:
- Etujalat edestä
- Luuston laatu
- Rinnan leveys
- Rinnan syvyys
- Etuselän leveys
- Takaselän leveys
- Lantion kulma
- Lantion leveys
- Lantion pituus
- Takakorkeus
- Selän pituus
- Kinner
- Vuohinen
- Reiden pituus
- Reiden leveys takaa
- Reiden leveys sivusta
- Sisäreiden paksuus
- Takajalkojen asento takaa
- Utareen muoto
- Vedinten pituus
- Vedinten paksuus
- Harmonia
- Utareviat
- Jalkaviat
- Runkoviat
- Luonne
- Kuntoluokitus
Rakennearvostelusta tulostetaan aina tuloste, joka jätetään tilalle, ja tulokset tallennetaan neuvonnan tietokantaan.Rakennearvostelun tulokset näkyvät myös muun muassa eläimen kantakirjassa sekä polveutumistodistuksessa.
Rakennearvosteluun kuuluu eläimien luokitus, jossa huomioidaan eläimen ikä ja kuntoluokka. Eläintä verrataan optimaaliseen eläimeen, joka on normaalikuntoinen 3-vuotias sonni tai 2 kertaa poikinut lehmä. Mikäli arvosteltava eläin on nuorempi tai vanhempi, sen tulosta korjataan ikäkorjaustekijöillä. Samoin, mikäli eläimen kunto poikkeaa normaalista, korjataan tulosta kuntoluokkakorjauksella. Tämän jälkeen eläimen tuloksia verrataan suomalaiseen, ruotsalaiseen ja tanskalaiseen rakennearvosteludataan, ja eläimelle lasketaan runkopisteet, jalkapisteet, lihakkuuspisteet sekä kokonaispisteet. Jokaisella rodulla on omat optiminsa ja niiden painokertoimet, joten annettuja luokituspisteitä ei voi verrata eri rotujen kesken. Luokituspisteet ilmoitetaan asteikolla 60-99.