User icon

Blogg

Produktionskontroll eller inte

Julkaistu 10/10/2023

Produktionskontroll eller inte

Jag medger att jag är gammalmodig och dessutom irriterande och vetgirig. Och det är sant att man blir tvungen att betala för de här egenskaperna. Man blir tvungen att hantera flaskor varje månad, försöka undvika nötregistrets serviceavbrott och svettas över realistiska rapporter. Tyvärr inser jag också, att jag snabbt skulle bli galen om jag skulle vara tvungen att själv göra upp diagram, lagra uppgifter på ett idiotsäkert sätt i bitrymden och till råga på allt på något sätt få tag i motsvarande resultat från mina kolleger som skulle göra på ungefär samma sätt, för att kunna se om jag alls hänger med i utvecklingen.

Robotarna kan förstås sköta mätandet i dag. Delvis också jämförandet. Och naturligtvis får man trevligare siffror, när sinkornas utfodringsdagar försvinner från uträknandet av medeltal efter att de gått i sin, och de utmönstrade ligger inte kvar på listorna då slaktbilens bakljus inte längre syns.  Infon som roboten samlar in är förstås också förmånlig. Man behöver bara betala för roboten och dess programavgifter och servicekontrakt, vid sidan av det får man reda på nästan vad som helst och fritt själv göra vilka sammandrag man vill.

Men gräver någon på riktigt fram uppgifterna om kornas juverhälsa för jämförelser varje månad från roboten? Hur då? Någon hacker lyckas säkert trolla fram därifrån månatliga jämförelser mellan korna. Jag gratulerar, jag skulle inte klara av det. Avelsarbetet lyckas naturligtvis bra när man känner alla sina kor i tio generationer, det är ju lätt utan mätningar och databaser. Jag klarar inte av det heller.

Därför kommer jag också i fortsättningen vara gammalmodig och betala för färdiga sammandrag och lagrandet av uppgifterna under hela min historia. Den som drar mest nytta av detta ser man fortsättningsvis då man ser sig i spegeln.

Satu Sillanpää Porre
Ab Porre OY

Ajankohtaista

Kategoriat

Blogg

Arkisto

Faba logo
Faba logo