User icon

Nyheter

Välkomna till Ahlvik Gård i Esse (Pedersöre) 18.8. kl. 10–14

Julkaistu 8/8/2022

Välkomna till Ahlvik Gård i Esse (Pedersöre) 18.8. kl. 10–14

Välkomna till Ahlvik Gård i Esse (Pedersöre) 18.8. kl. 10–14

Adress: Storgjutovägen 280, 68810 Esse (skyltning fram till arrangemanget)

Sommarens andra Lypsikit-tillställning ordnas på Ahlvik Gård i Esse i Pedersöre. Bror, Jeremias och Zackarias Ahlvik har en besättning på 160 kor. Bror Ahlvik inledde sin mjölkproduktion med 25 kor år 1988.

Korna på Ahlvik Gård mjölkar i en ny ladugård som blev klar år 2020. Ungdjuren håller man i den gamla ladugården en bit ifrån. Man har planenligt utökat besättningen inom ramen för FabaINTO-kontraktet. Gården fick en möjlighet att köpa dräktiga holsteinkvigor som varit i VikingGenetics spolningar i Hollola. I viss mån har man också skaffat sig toppdjur från andra besättningar. I dagens läge är ungefär 90 % av korna av holsteinras.

I avelsarbetet satsar man på Ahlvik Gård på mjölkbarhet, fertilitet och halterna i mjölken, som ger det bästa möjliga ekonomiska resultatet. Besättningens medelproduktion räknat som EKM är nu 13033 kg. Alla kvigor blir genomtestade.

Dessutom satsar man särskilt på djurens välbefinnande och hälsa, vilket man tagit i beaktande överallt i den nya ladugården och i skötseln av djuren. Sandbåsen är en av de viktigaste lösningarna i ladugården som förbättrar välbefinnandet. Kalvarnas liv börjar i CowSignals Cuddle Box-skötselboxar, där de får nymjölkad råmjölk. Vid fyra dagars ålder flyttas de till individuella boxar i den gamla ladugården och vidare till gruppboxar efter ett par veckor.

Gården har 140 ha åker, där man huvudsakligen odlar vall samt vete och korn till helensilagefoder. Alla åkerarbeten från gödselspridning till ensilageskörd sköts av entreprenör.

Människorna på Ahlvik Gård och Faba önskar dig välkommen till Lypsikit-tillställningen för att bekanta dig med denna moderna ladugård och besättning av hög klass!

 

Evenemangets program

10:00 Lypsikit-dagens öppning och presentation av Ahlvik gård
– Liisa Rampa, Faba med  Zackharias och Jeremias Ahlvik

10:15 Presentation av djuren vid fähusets läktare

11:00 Aktuellt inom lantbruket -panel
Öppningstal av MEP Elsi Katainen och riksdagsledarmot Peter Östman
Panelens medverkare:
– Elsi Katainen MEP
– Marko Puhto Pohjolan Maito
– Ronny Snellman, Snellman Oy
– Mikael Lasèn, Faba
– Peter Östman Riksdagsledarmot
– Mats Broända, Mjölkföretagarna rf.

12:15 Presentation av djuren vid fähusets läktare

13:00 Presentation av Ahlvik gård
– Lisa Rampa, Faba med Zackharias och Jeremias Ahlvik

13:30 Presentation av djuren vid fähusets läktare

Ajankohtaista

Kategoriat

Blogg

Arkisto

Faba logo
Faba logo