User icon

Lämpökamera näkee sorkkien terveyden

Sorkkaongelmilla on monenlaisia seurauksia, kuten vaikutukset tuotokseen. Siksi on tärkeää, että sorkkaongelmat havainnoidaan ennaltaehkäisevästi. Lämpökamerakuvaus on erinomainen apuväline sorkkasairauksien löytämiseen.

Kameran avulla poikkeavat sorkkien lämpötilat havaitaan ajoissa ja eläin voidaan ottaa sorkkahoitotelineeseen tarkastettavaksi ennen kuin eläin alkaa ontua. Ontuvan eläimen kohdalla nähdään usein jo muita muutoksia, jotka vaikuttavat eläimen tuotokseen. Ontuva eläin ei syö eikä juo tarpeeksi ja makaa normaalia enemmän lepuuttaen kipeää sorkkaa. Sorkkaongelmat heijastuvat myös eläinten kiimakäyttäytymiseen, mikä aiheuttaa pidentynyttä poikimaväliä.

post image

Faba on aloittanut sorkkien lämpökamerakuvauksen uutena, karjan sorkkasairauksia ennaltaehkäisevänä palveluna. Lämpökameroita on testattu kentällä useissa karjoissa sekä Kuvaa Nautaa-hankkeessa, ja sen on todettu olevan potentiaalinen apuväline sorkkasairauksien löytämisessä.

Kameran toiminta perustuu sorkkien lämpötilaerojen vertailuun. Tulehdukset nostavat sorkan ruununrajan lämpöä. Kameran avulla poikkeavat lämpötilat havaitaan ajoissa ja eläin voidaan ottaa sorkkahoitotelineeseen tarkastettavaksi ennen kuin eläin alkaa ontua. Ontuvan eläimen kohdalla nähdään usein jo muita muutoksia, jotka vaikuttavat eläimen tuotokseen. Ontuva eläin ei syö eikä juo tarpeeksi ja makaa normaalia enemmän lepuuttaen kipeää sorkkaa. Sorkkaongelmat heijastuvat myös eläinten kiimakäyttäytymiseen, mikä aiheuttaa pidentynyttä poikimaväliä.

Lämpökameralla ei voida tehdä diagnoosia sorkkasairaudesta, mutta sen avulla voidaan löytää ongelma-alueet eläimen sorkista. Sorkkien kuvaus sopii etenkin tiloille, joissa sorkkahoitoon otetaan aina tietty, vuorossa oleva eläinryhmä. Tällöin hoidettavien ryhmään saadaan mukaan myös ne eläimet, jotka kameran kuvien mukaan vaativat tilanteen tarkastamisen. Lämpökamerakuvaus kannattaakin ajoittaa 1-4 päivää  ennen sorkkahoitoa.

Aiheet

Toiminnot

Ajankohtaista

Faba logo
Faba logo