User icon

Hoitoalueet ja hoitoaluekalusteet tehostavat ajankäyttöä

Hyvin harkitut ja toimivat hoitoalueet ja hoitokalusteet tehostavat koko tilan ajankäyttöä, helpottavat siementäjän työtä ja parantavat myös tiinehtymistä.

post image

Hoitoparressa ja -alueella eläinten käsittely on turvallista

Karsinassa siementämisessä kaikki hoito-, tarkastus- ja siemennystoiminnat tapahtuvat helpoiten lukittavassa etuaidassa. Lukittavia paikkoja tulee olla yhtä monta kuin eläimiä mahtuu kerralla karsinaan. Eläimet saa helposti totuteltua aitaan tarjoamalla väkirehuja ruokintakertojen yhteydessä. Etuaitaan eläimet tulevat helpoiten lukittavaksi ryhmänä.

Lukkoaidat ja säädettävät etuaidat

Lukittavia etuaitoja on tarjolla sekä kiinteän kokoisella että säädettävillä lukkopaikoilla varustettuina. Kiinteissä lukkoaidoissa (E&S Basic) ruokintapaikan leveys on 60cm, lukitus asennossa aukon leveys on 17cm. Lukkoaitaa on saatavilla 3-, 5- ja 6 -paikkaisina elementteinä. Faban Navettaexpertit auttavat mielellään ratkaisujen rakentamisessa.

post image

Lukittavan etuaidan kolme toimintoa tekevät niistä turvallisia

Vapaa-asento: Syöntipaikka on eläinten käytössä. Lukitusputki liikkuu vapaasti eläimen tullessa tai poistuessa syömästä.

Lukittuna: Kääntyvä lukitusputki on tuettu ylhäältä ja alhaalta etuaidan runkoputkiin. Tuenta estää myös kaulapannan pääsyn lukitusputken taakse.

Turvatoiminto: Eläimen esimerkiksi kaatuessa lukitusputki on mahdollista avata alaosastaan yksilö- tai ryhmäkohtaisesti.

Säädettävissä etuaidoissa (E&S) elementit ja syöntiaukot ovat portaattomasti säädettävissä eläinten määrän ja koon mukaisesti. Myös säädettävistä lukkoaidoista löytyvät vapaa-asento, lukitusasento, jossa lukitusputki on tuettu ylä- ja alaputkiin sekä turvatoiminto.

Säädettävistä etuaidoista löytyy myös yksittäiset lukkopaikat esimerkiksi poikimakarsinaan. Poikima- ja sairaskarsinan lukkoaidassa voidaan turvallisesti lypsää vastapoikinut tai hoitaa jalkavaivasta kärsivä eläin.

Hoitoparsi mahdollistaa turvallisen yksinsiemennyksen

Hoitoparsi muodostuu lukittavasta etuaidasta, liikuteltavista ja ylösnostettavista sivurajoittimista sekä takapuolen takana lukittavasta vaijerista. Eläin saadaan parteen turvallisesti paikalleen. Turvallisessa hoito tai käsittelyparressa on myös seminologin tekemä yksinsiemennys mahdollista.

Siemennysparren erottimet on helppo nostaa pois tieltä, kun niitä ei tarvita ja karsinatila on eläinten vapaassa käytössä. Jousella varustettujen erottimien nosto ja lukitseminen onnistuu ilman työkaluja.

post image

Hoitoalueratkaisut

Hoitoalueratkaisut käsittävät erillisen erottelualueen yleisimmin lähellä lypsypaikkaa. Lypsyrobotilta tai tunnistuksella varustetuilta lypsyasemilta voidaan eläimet ohjata automaattiporteista hoitoalueelle.

Hoitoalueella eläimillä tulee olla saatavilla karkearehua sekä vesipiste. Eläimet odottavat siementäjää tai eläinlääkäriä hoitoalueella. Ne tulevat hoidetuiksi annettujen ohjeiden mukaisesti ja toimenpiteiden jälkeen ne voidaan vapauttaa muiden lehmien joukkoon sitomatta tilan väkeä varallaoloon tai odottamiseen.

Hoitoalue rakentuu osista, jotka mahdollistavat räätälöidyn ratkaisun sekä uuteen että vanhaan pihattoon juuri omien tarpeittesi mukaisesti.

Hoitoparsi osaksi hoitoaluetta

Hoitoalueelle suositellaan asennettavaksi lukittavat etuaidat tai erityiset hoitoparret. Mikäli eläinten houkutteleminen lukkoparsiin vaatii siirtymisen ruokintapöydälle, suositellaan hoitoalueen viereen asennettavaksi ’pujahdusportti’ ja portin vierelle saappaiden pesupiste.

Yksinsiemennys onnistuu erityisissä hoitoparsissa. Lisäksi myös tiineystarkastukset, utareiden karvaaminen lääkitysten antaminen sekä muut hoitotoimenpiteet sujuvat turvallisesti.

Hoitoparsi muodostuu lukittavasta etuaidasta, liikuteltavista, ylös nostettavista sivurajoittimista sekä takapuolen takana lukittavasta vaijerista.

Katso video – Hoitoparsi on kätevä apu

  • siemennyksessä
  • tiineystarkastuksissa
  • tyhjäkausitarkastuksissa
  • utaretulehduksien hoidoissa
  • alkiohuuhteluissa ja muissa
  • lääkitsemisessä
  • eläinlääkärin hoidoissa

Aiheet

Toiminnot

Ajankohtaista

Faba logo
Faba logo